Jongeren portretteren ouderen (en leren meteen elkaars leefwereld kennen)

Het Nationaal Ouderenfonds en de Riki Stichting organiseren voor de derde keer ‘Jongeren portretteren ouderen’. De komende weken gaan honderden basisschoolleerlingen uit het hele land ouderen portretteren. Ze nodigen ouderen bij hen op school uit of gaan naar ze toe om gezellig te kletsen en ondertussen een portret te maken. Op deze wijze gaan creativiteit en sociaal contact met ouderen mooi samen. Daarnaast leren ze elkaars leefwereld op een ongedwongen en positieve manier kennen.

Elke school geeft het project een andere invulling. Zo hebben scholieren van verschillende scholen contact gelegd met een wooncentrum bij hun in de buurt, waar ze tijdens de koffie ouderen gaan portretteren. Andere leerlingen bezoeken dementerende ouderen waarbij de leerlingen wordt uitgelegd wat dementie is. Ook zijn er scholen die de opa’s en oma’s van leerlingen uitnodigen, die een rondleiding door de school krijgen of worden geïnterviewd.

De gemaakte portretten kunnen door de scholen tot dinsdag 5 november a.s. geüpload worden op de website opstapmetoma.nl. De deelnemende scholen kunnen per groep een schoolreisje winnen, samen met de geportretteerde ouderen. De portretten worden per groep (groep 1/2, groep 3/4/5 en groep 6/7/8) beoordeeld door een vakkundige jury.

Het Nationaal Ouderenfonds richt zich via projecten en diensten op kwetsbare ouderen. Hierbij vormt eenzaamheidsbestrijding één van de belangrijkste speerpunten. Via het portrettenproject ontstaan ook steeds meer structurele samenwerkingsverbanden tussen woonzorgcentra en scholen, iets wat de organisatie natuurlijk van harte toejuicht.

[Afbeelding: schilderij door de 8-jarige Merle uit Vught]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Congres Kids en Jongeren website is van Euroforum BV. Privacy statement | Cookie statement | Copyright ©2024