Gemiddeld genomen hebben Nederlandse kinderen het goed. Sterker nog: Nederland staat bovenaan de lijst waarin UNICEF de situatie van kinderen in 29 ontwikkelde landen met elkaar vergelijkt.* Ten opzichte van andere landen kent Nederland een vrij hoge zuigelingensterfte. Ook pesten en vechten onze kinderen relatief veel. Maar Nederlandse kinderen blijken het minst arm en hebben het minste overgewicht, al eten ze relatief weinig fruit. Op onderwijs scoort Nederland het hoogste ter wereld.
Uit het onderzoek 'Het welzijn van kinderen in ontwikkelde landen' (pdf) blijkt dat de top van de lijst wordt gedomineerd door de kleinere Noord-Europese landen, respectievelijk Nederland, Finland, IJsland, Noorwegen en Zweden. Griekenland en de Verenigde Staten scoren extreem laag. Er blijkt geen relatie te zijn tussen de hoogte van het nationaal inkomen en hoe het met kinderen gaat. Tsjechië bijvoorbeeld neemt een hogere plaats in op de ranglijst dan een aantal rijkere landen.
Meer dan 85% van de kinderen in de ontwikkelde landen staat behoorlijk tevreden in het leven. Van de Nederlandse jeugd is dat zelfs 95%.
"Mooi dat Nederland zo goed scoort, maar dat betekent niet dat we niets meer hoeven te doen. Er zijn toch nog kwetsbare groepen kinderen in Nederland die het niet goed hebben en waar we ons zorgen over maken, zeker gezien de economische crisis." [Majorie Kaandorp, UNICEF Nederland]
UNICEF dringt er bij regeringen en sociale partners op aan om bij hun besluitvormingsproces kinderen en jonge mensen centraal te nemen.
*Het rapport vergelijkt op basis van cijfers uit diverse internationale bronnen het welzijn van kinderen in 29 OESO-landen aan de hand van 26 indicatoren die geclusterd zijn rondom de onderwerpen armoede, gezondheid en veiligheid, onderwijs, (risicovol) gedrag, huisvesting en omgeving.