‘Lesprogramma Benzies & Batchies vergroot seksuele weerbaarheid jongeren’

Het programma Benzies & Batchies, ontwikkeld door Stichting Kikid, is bewezen effectief in het vergroten van het bewustzijn, zelfvertrouwen en de seksuele weerbaarheid van jongeren. TNO en MOVISIE concluderen dit op basis van effectiviteitsonderzoek (pdf) dat zij verrichtten naar de gehanteerde methodiek; een combinatie van theatervoorlichting en begeleide discussie door peer-educators. Zowel direct na het volgen van het programma als op de langere termijn zijn leerlingen er bewuster van geworden dat ze zelf hun grens kunnen aangeven en ‘nee’ kunnen zeggen.

Benzies & Batchies staat voor pooierbakken en schaars geklede meisjes. Het is een theatervoorlichtingsprogramma dat op middelbare scholen wordt uitgevoerd voor jongeren van 12 t/m 16 jaar. De leerlingen kijken eerst naar een theaterstuk om vervolgens in kleinere groepjes over stellingen te discussiëren met peer-educators. Aansluitend volgt de weerbaarheidstraining Ik hou van Mij. verzorgd door ervaren weerbaarheidstrainers en psychologen. De leerlingen gaan met de ‘peers’ in gesprek over seksualiteit en grenzen stellen. Is het oké om je borsten laten zien voor de webcam? En hoort ‘wiepen’ er gewoon bij?

Bijna 30% van deze jongeren zegt te maken te hebben gehad met seksueel grensoverschrijdend gedrag als slachtoffer en bijna 30% ook als pleger. Plagende seksuele opmerkingen maken, op een seksuele manier naar iemand staren of seksuele bewegingen maken en aan iemand seksuele plaatjes, ‘vieze’ foto’s of films, verhalen of SMS-jes laten zien, worden door de leerlingen het meest genoemd. Zowel direct na het volgen van het programma als op de langere termijn zijn leerlingen er bewuster van geworden dat ze zelf hun grens kunnen aangeven en ‘nee’ kunnen zeggen. Ze hebben meer zelfvertrouwen gekregen en zijn weerbaarder geworden. Daarnaast hebben leerlingen er meer vertrouwen in dat ze zelf geen grensoverschrijdend gedrag zullen vertonen. Ze weten ook beter hoe ze met hun eigen wensen en verlangens op het gebied van relaties en seksualiteit moeten omgaan.

De leerlingen vonden de theatervoorstelling en de lessen leuk, herkenbaar en realistisch. Wat ze zien gebeuren in de voorstelling, gebeurt ook in het echt. Ze herkennen het taalgebruik, onder andere de specifieke straattaal die de acteurs gebruiken. Slechts 7% vond het lastig om tijdens de weerbaarheidslessen in de klas over seks en relaties te praten. Een belangrijke reden hiervoor bleek de begeleiding van een externe, neutrale weerbaarheidsdocent. Jongeren met een migrantenachtergrond hadden wel meer moeite met praten over seks.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Congres Kids en Jongeren website is van Euroforum BV. Privacy statement | Cookie statement | Copyright ©2024