Jaarlijks gebeuren duizenden ongelukken met huishoudchemicaliën. Kinderen tussen de 0 en 4 jaar lopen het grootste risico. De oorzaak? Kinderen zien het gevaar niet en vinden de producten interessant. Onderzoek wijst uit dat 51% van de kinderen zelfs meer aandacht heeft voor huishoudchemicaliën dan voor speelgoed. Met alle gevolgen van dien. Daarom starten VeiligheidNL en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) een campagne om deze ongelukken te voorkomen.
Er vonden vorig jaar circa 7.500 ongelukken plaats met huishoudchemicaliën en doe-het-zelf-producten. Bij 1.700 slachtoffers was het letsel zo ernstig dat ze op de Spoedeisende Hulp van een ziekenhuis terecht kwamen. Hierbij waren 360 kinderen jonger dan 5 jaar — elke dag één! Kinderen lopen verreweg het grootste risico. In de meeste gevallen lopen ze na inname een vergiftiging op, en dat kan fatale gevolgen hebben.
Ouders denken vaak dat het zo’n vaart niet loopt. Want zo interessant is een pot verf of een fles bleekmiddel toch niet? VeiligheidNL en de NVWA zetten daarom een experiment op om aan te tonen waar kinderen de voorkeur aan geven: huishoudchemicaliën of speelgoed. Het onderzoek is uitgevoerd door neuropsychologen van Braingineers. In de studie kregen jonge kinderen steeds twee producten voorgelegd, bijvoorbeeld een pot verf en een speelgoedaap. Met eyetracking is in kaart gebracht waar de meeste aandacht van het kind naar toe ging en zijn de lichamelijke reacties gemeten. Wat doet een product met de hartslag of ademhaling van een kind? Daarnaast werd het gedrag geobserveerd; waar gaan de kinderen op af?
De overall conclusie: een krappe meerderheid van de kinderen (51%) heeft meer aandacht voor huishoudchemicaliën. In zeven van de tien voorgehouden combinaties trekken huishoudchemicaliën als eerste de aandacht. Als kinderen de kans krijgen betrekken ze de producten in hun spel: muizengif wordt vracht in een speelgoedtruck, vaatwastabletten worden cakejes en een fles bleek is een flesje voor de pop.
“Kinderen zien geen gevaar en willen alles ontdekken. Dat doen ze door te kijken en te voelen en daarin schuilt nu juist het gevaar. Kinderen moeten dus nooit voor de keus komen te staan; kies ik de pop of de vlekkenspray? Of de knuffel of de verf? Ons motto is daarom: Geef kinderen geen keus.” [Saskia Kloet, programmamanager Opgroeien & ouder worden]
Vandaar dat VeiligheidNL en de NVWA een campagne gestart zijn om ouders aan te sporen huishoudchemicaliën altijd buiten bereik van kinderen op te bergen. De film met de onderzoeksresultaten staat online en ouders worden aangespoord zelf het experiment met hun kind te doen — niet ‘in het echt’, maar digitaal: op www.gaafofgevaarlijk.nl. Zo kunnen ouders testen waar hun kind voor kiest; voor huishoudchemicaliën of speelgoed. De site is gemaakt voor tablets en mobiele telefoons. Op consultatiebureaus hangen posters in de wachtkamer en ligt een informatieve folder voor ouders klaar.
Om ongevallen te voorkomen, krijgen ouders het advies om huishoudchemicalien altijd buiten bereik van kinderen te houden, etiketten te lezen en de voorzorgsmaatregelen op te volgen en altijd de dop op de fles te doen of de verpakking te sluiten, ook tijdens gebruik.
[Creatie campagne door Lemz]