Door pensionering en verloop dreigt er in de Nederlandse gassector de komende jaren een tekort* aan technici te ontstaan. Om dit voor te zijn heeft de Koninklijke Vereniging van Gasfabrikanten in Nederland (KVGN) de serious game Gasolution voor het onderwijs laten ontwikkelen, die leerlingen enthousiaster moet maken voor bèta/techniek en de wereld van gas en energie. Gasolution is inclusief lesmateriaal beschikbaar voor leerlingen en docenten van de groepen 7 en 8 van de basisschool, vmbo, mbo, havo en vwo.
Het spel laat leerlingen kennis maken met het gasnetwerk in Nederland en brengt hen op een innoverende manier kennis en vaardigheden bij. De game-vorm maakt het laagdrempelig en sluit aan bij de belevingswereld van jongeren, zo is het idee.
Tijdens het spel moeten de leerlingen zelf een virtueel gasnetwerk aanleggen. Gasolution heeft tien levels, waarin ze naar gas moeten boren, dat moeten opslaan, gas aan consumenten en bedrijven moeten leveren, importeren en exporteren, zowel op land als offshore. Daarbij zijn betrouwbaarheid, veiligheid en duurzaamheid het belangrijkst om punten te scoren. Spelenderwijs en door de vragen uit het bijbehorende lespakket leren ze alle facetten van het Nederlandse gasnetwerk kennen. Van opslag tot distributie, import tot export, schaliegas, LNG, milieu en technologie.
De KVGN heeft Gasolution laten ontwikkelen door het Nederlandse bedrijf T-Xchange uit Enschede dat onder andere gespecialiseerd is in het ontwikkelen van serious games voor onderwijs- en trainingsdoeleinden. Inmiddels hebben meer dan dertig Nederlandse scholen het spel met bijbehorend lespakket aangevraagd. Tijdens de afgelopen Jet-Net Career Days op de TU in Delft, werd het spel geïntroduceerd en door ruim 450 leerlingen gespeeld.
*Uit onderzoek dat de KVGN door de TU Twente heeft laten uitvoeren blijkt dat door pensionering en andere oorzaken veel kennis binnen de gassector verloren dreigt te gaan. Het is volgens de gasexploitanten twee voor twaalf en noodzakelijk dat er nieuwe technici instromen. Met Gasolution wil de vereniging de drempel van bèta/techniek verlagen en leerlingen laten kennis maken met de wereld van gas en energie. De gaswereld is naar eigen zeggen volop in beweging en gas wordt alom gezien als een mogelijke overgangsbrandstof van het huidige fossiele tijdperk naar meer duurzame energie.