Kinderen zijn een aparte target group geworden

Voorafgaand aan het congres Trends in Kids- & Jongeren- & Familiemarketing interviewden wij Ilse van Rillaer, Brand Manager Wanagogo / Studio100. In dit interview deelt zij haar visie over connectivisme en hoe internet de marketing omtrent kids heeft veranderd. Daarnaast vertelt Ilse hoe kinderen volgens haar social media gebruiken en wat ‘verantwoorde kinderreclame’ is. 

Kids van 10 jaar geleden en nu: wat zijn de 3 opmerkelijkste verschillen? In hoeverre heeft internet de marketing omtrent kids veranderd?

Door de inburgering van smartphones en tablets hebben kinderen de dag van vandaag toegang tot een overaanbod aan content. Hierdoor worden zij ook kritischer en evolueren zij hoe langer hoe meer naar niet-lineaire kijkers. Zij willen beslissen wat ze wel of niet zien, waar ze dit zien en wanneer. Dit zorgt ervoor dat marketing ook moeilijker maar interessanter geworden is. Kinderen zijn een aparte target group geworden. 10 jaar geleden waren er minder mogelijkheden om kinderen te bereiken maar aangezien in een huishouden, de kinderen vaak een eigen smartphone of 1 kidstablet hebben, of een PC in de slaapkamer, vormen ze niet alleen zelf hun beeld van wat leuk is en wat niet, maar zijn ze ook influencers naar hun ouders toe geworden.

Hoe ouders met hun kinderen omgaan is geëvolueerd. 10 jaar geleden besloten ouders veel meer voor het gezin, terwijl nu de relatie meer gebaseerd is op vriendschap, minder bevelend en samen beslissen waardoor ouders ook meer open staan voor suggesties van het kind. Influencing gebeurt nu dus in beide richtingen wat vroeger eerder eenrichtingsverkeer was van ouder naar kind.

Connectivisme

Voor de kinderen van nu, zal het cruciaal zijn om in het overaanbod aan informatie hun weg te vinden. Waar vind ik wat terug en wie of wat kan ik al dan niet geloven. Kritisch omgaan met informatie en connecteren met de juiste mensen biedt grenzeloze mogelijkheden als de digital natives daarin begeleidt worden. Het connectivisme (een leertheorie over onderwijs in digitale tijden, waarbij kinderen naast puur kennis opdoen vooral leren waar ze kennis kunnen zoeken en hoe ze die kunnen verwerken) is een leervorm die zich daar op baseert. Studio 100 heeft dankzij een nauwe samenwerking met universiteiten en hogescholen al deze kennis mee in het digitale gamesplatform van Wanagogo gestoken om op die manier op een speelse manier kinderen te leren zoeken naar informatie.

Vele studies vertellen ons dat kinderen op andere platformen op zoek gaan naar extra content die ze leuk vinden op televisie. Maar we evolueren wel naar een wereld waar je als je geen televisie in huis hebt, er voldoende platformen en services zijn die ervoor zorgen dat je overal kan kijken wat je wil. We kunnen de kids van nu ook de ‘anything anytime anywhere’ generatie noemen. Marketingbudgetten zijn dus niet meer TV only naar deze doelgroep, aangezien er nog andere kanalen zijn waar we kids vandaag kunnen bereiken. Zeker als we weten dat deze doelgroep ook influenceres zijn geworden in het gezin, en kiezen waar er naar gekeken wordt, waar we naar toe gaan, waar we gaan eten, …

Hoe gebruiken kids social media?

logo studio 100Normaal gezien zouden kids tot 12 jaar niet op social media mogen zitten, maar helaas zien we wel dat dit het geval is. Wanagogo speelt er in ieder geval wel op in maar dan wel op een veilige manier. In de app WanagogoPlay kunnen kinderen vrienden worden en met elkaar en chatten. Deze chat tool is wel canned chat, een blik met zinnen waaruit de kinderen kunnen kiezen waardoor we dus van een veilige chat kunnen spreken. Op die manier leren kids wel connecteren en communiceren.

In Wanagogo weet je niet wie iemand is, aangezien je niet kan ingeven of je een meisje/jongen bent, welke leeftijd je hebt, en wat je naam is. Je krijgt wel een leuke avatar-naam. Op die manier leren we hen ook dat je niet zomaar persoonlijke zaken moet delen met anderen. In de canned chat kunnen kinderen dus ook niet hun naam, leeftijd, adres en zo doorgeven. We bereiden hen op die manier voor op het gebruik van echte social media. Het heeft geen zin kinderen er niet mee in contact te laten komen, aangezien zij met social media opgroeien. Het lijkt me wel belangrijk dit op een juiste manier te doen. We hebben daarom ook goed gekeken naar de COPPA regelgeving om zo veiligheid te garanderen. De communicatie die we buiten de app doen, is altijd naar de ouders gericht. We hebben een facebookpagina en een twitteraccount maar zullen deze niet gebruiken naar kinderen toe. 

Wat is het succes van Wanagogo?

Wanagogo is een nieuw merk onder het dak van Studio 100 waar sterke merken huizen. De kracht van die sterke figuren zoals Bumba, Maya, Wickie, Samson & Gert, …  mag je niet onderschatten. Het is een digitaal merk dat een antwoord biedt op wat digital natives willen en naar op zoek zijn. Maar waar we wel veiligheid garanderen in een digitale omgeving. Ouders kopen maandelijks online of via de digibox wel een film, een spelletje, nog eens een CD, een boek, … Als je al die zaken bij elkaar optelt, zit je vaak over de 10 euro. Wanagogo zorgt ervoor dat 3 kinderen binnen een lidmaatschap ongelimiteerd kunnen spelen, kijken en lezen en dat zonder in app purchases of reclame. Zo staan ze op het einde van de maand, niet voor verrassingen. Het is de Netflix, Spotify en het aanbod van een gameconsole in één lidmaatschap. En we zorgen er ook voor dat alle leeftijden hun gading vinden. Is er binnen één gezin een Bumba, Rox en K3 fan? Dan is er voor elk wel een game, boek, afleveringen, een film, liedjes, …

We leren nog elke dag bij aangezien we echt wel bij de pioniers zitten op dit vlak maar omdat het een app is, kan je ook sneller bijsturen dan dat je moet wachten op nieuwe opnames van een reeks, of een herdruk van een boek. Zo hebben we de interface van WanagogoMixx aangepast omdat kinderen aangaven dat bepaalde zaken voor hen niet logisch waren. We luisteren naar de kinderen en houden heel regelmatig usertesting namiddagen. Zij zijn immers degene die ons product gebruiken en leuk moeten vinden.

 Op welke manier heeft Wanagogo ingespeeld op het medium ‘online’?

Aangezien we met een jonge doelgroep zitten, gaan we niet met hen in communicatie via online. Het feit dat Wanagogo bestaat uit verschillende apps maakt het wel een digitaal product. Op de website kunnen ouders zich registreren. De website alsook de app’s zijn wel reclamevrij. Wanagogo is zowel online als offline te gebruiken. Heb je in de WanagogoMixx een item gedownload dan kan het kind het overal terug herbekijken of lezen. WanagogoPlay zorgt ervoor dat als je offline gaat, je wel nog de spelletjes kan spelen. Zo kan je overal waar je maar wil genieten van de apps. En dat is een antwoord op wat de mensen de dag van vandaag willen.

‘Verantwoorde’ kinderreclame, wat houdt dat in en waar moet je dan aan denken?

Kinderen van nu groeien op met reclame: overal waar ze iets doen, bekijken of lezen, zien ze reclame. Het is belangrijk als bedrijf om daarom aan zelfregulering te doen. Waar wil je wel en niet staan en hoe breng je de boodschap, zijn vragen die we onszelf keer op keer moeten stellen. Veel diensten naar volwassenen toe werken met een lidmaatschapsformule waarbij ze reclamevrije content in return krijgen. Denk maar aan Netflix en Spotify. Wanagogo volgt dat principe. Als lid van Wanagogo heb je ongelimiteerde content tot spelletjes in WanagogoPlay, en alle content in WanagogoMixx. Ben je geen lid dan kan je in WanagogoPlay de virtuele wereld ontdekken en een aantal games het eerste level spelen. In WanagogoMixx kan je dan per item wel een aankoop doen. We houden Wanagogo dus reclamevrij als je een lidmaatschap bent aangegaan. Studio 100 staat sterk door zijn storytelling. Kinderen zijn opgegroeid met de verhalen van Studio 100 waar vriendschap, in team werken, het goede overwint altijd het slechte, centraal staan. Voor elke leeftijd zijn er verhalen op maat. Als ouder weten dat het van Studio100 komt geeft het een kwaliteitslabel. We merken dat kinderen de spelletjes leuk vinden, omdat ze de figuren al kennen en er vertrouwd mee zijn.


Trends in Kids-, Jongeren- & Familiemarketing

Kids-en-jongerenIlse van Rillaer, Brand Manager Wanagogo / Studio100, verzorgt een bijdrage aan het congres Trends in Kids-, Jongeren- & Familiemarketing. Tijdens dit jaarlijkse congres krijg je inzicht in de belevingswereld van kids & jongeren, mede in relatie tot hun ouders, en hoe je de connectie creëert met deze doelgroep. Benieuwd naar het programma, de praktijkcases, rondetafelsessies en bootcamps? Kijk dan snel op www.kidsenjongeren.nl/congres.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Congres Kids en Jongeren website is van Euroforum BV. Privacy statement | Cookie statement | Copyright ©2024