Gaming op YouTube: hoe zit dat in Nederland?

Ze duiken steeds vaker op: fanatieke gamers met een camera, video edit skills en een eigen kanaal op ’s wereld meest populaire interactieve videoplatform. Het aantal Nederlandse gamers op YouTube groeit en hun content neemt steeds professionelere vormen aan. De tijd van alleen maar kijken is voorbij, want dankzij nieuwe technieken kan het publiek tegenwoordig zomaar spontaan onderdeel worden van de show. Gaming op YouTube: hoe zit dat in Nederland?

Een hechte Nederlandse game-community
Wanneer we onze zoektocht starten ontdekken we honderden Nederlandse game-kanalen. Enkele grote kanalen springen direct in het oog, met meer dan tienduizenden abonnees en cumulatief miljoenen views op hun video’s.

David Harms is eigenaar van zo’n succesvol game-kanaal. Op www.YouTube.com/DusDavidGames heeft hij inmiddels al meer dan 80.000 abonnees verzameld. Hier plaatst hij elke dag nieuwe game-video’s. David vertelt dat game-influentials veel co-creëren en samenwerken. ‘’Met mijn kanaal maak ik deel uit van een hechte Nederlandse game-community. Door samen te opereren met andere eigenaren van grote kanalen proberen we een zo groot mogelijk publiek te bereiken en zo interactief mogelijk te werk te gaan. We delen allemaal dezelfde passie. Daarnaast kennen we elkaar persoonlijk en hebben we regelmatig contact met elkaar via onder andere Skype en Twitter.’’

Interactieve game-projecten
Door als community samen te werken ontstaan er nieuwe interactieve gameprojecten, zoals het project genaamd The Kingdom. De trailer daarvan zie je hieronder.

The Kingdom is een interactieve roleplaying server binnen het populaire spel MineCraft. The Kingdom heeft een eigen storyline die door de community zelf bedacht en uitgeschreven is. Verschillende deelnemers krijgen een eigen staat toegewezen en spelen onderling tegen elkaar, waardoor het verhaal steeds uitgebreider wordt. In The Kingdom spelen diverse grote game-influentials mee, waardoor het voor publiek interessanter wordt. Zij doen stuk voor stuk verslag via video’s op hun eigen channels, wat resulteert in tienduizenden geboeide kijkers. Via Twitter worden zo nu en dan jongeren die mee willen spelen geselecteerd, waardoor zij samen met hun idolen kunnen gamen.

Werken aan een hoger niveau
Via projecten als The Kingdom proberen jongens als David gaming op YouTube in Nederland naar een hoger niveau te tillen, en dat lukt aardig. Momenteel bereiken de grootste Nederlandse influentials samen zo’n 300.000 unieke gamers. Maar met moderne technieken als livestreams en online servertoernooien die sinds kort actief worden ingezet zijn we eigenlijk pas net begonnen.

[Red Chocolate werkt actief samen met online game-influentials op YouTube. Samen met hen ontwikkelt het online jongerencommunicatiebureau interactieve game-projecten en campagnes waarin jongeren kunnen participeren.]

4 reacties op “Gaming op YouTube: hoe zit dat in Nederland?

 1. Glenn Simons zegt:

  Heujj, ik ben Glenn Simons 21 jaar en ben dol op het maken van video’s Je kijkt nu naar het eerste seizoen van de GRATIS APP STORE GAMES dit seizoen bestaat uit 10 afleveringen na dit seizoen komt er uiteraard een nieuw seizoen die zal bestaan uit 15 Game afleveringen.

  Elke vrijdag en zondag komt er een GRATIS APP STORE GAME video online!!

  Laat in een reactie weten wat je er van vind en wat er beter kan of misschien hebben jullie nog wel games die ik moet testen laat het me weten!!

  Alvast bedankt voor het kijken en tot de volgende video maar weer!!

  Social media:

  ✖ Email – Glennsimons@evolutionstudio.nl
  ✖ Twitter – http://www.twitter.com/xglennsimons
  ✖ Instagram – http://www.instagram.com/xglennsimons
  ✖ Facebook – http://www.facebook.com/imglennsimons

  Vergeet niet te abonneren op mijn kanaal,

  https://www.youtube.com/watch?v=mSgsZeAh5MI

 2. Makaboeloe zegt:

  Ik ben net begonnen op YouTube, maar heb het tot nu toe erg naar mijn zin.
  Dit is de beschrijving van mijn YouTube kanaal:

  Hallo allemaal,

  Dit is mijn game kanaal met nederlands commentaar.
  Op dit kanaal zal voornamelijk de nadruk liggen op games, maar mocht het zijn dat je geïnteresseerd bent in editing programma’s en computers bouwen laat het mij dan weten, want dan zal ik hier ook video’s van maken.
  Ik heb altijd met een groot plezier games gespeeld en ik vind het leuk om deze ervaringen met jullie te delen.

  Geweldig dat jullie allemaal naar mijn YouTube kanaal zijn komen kijken.

  Veel kijkplezier !!!

  Met Hierbij mijn Kanaal Trailer:
  https://www.youtube.com/watch?v=dcyTjxS9PDw

  Laat me weten wat jullie er van vinden!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Congres Kids en Jongeren website is van Euroforum BV. Privacy statement | Cookie statement | Copyright ©2024