TwinQ-onderzoek: Facebook en WhatsApp meest gebruikte social media, gevolgd door Skype, Instagram en SMS

Ons grootschalig en diepgaand kwalitatief en kwantitatief onderzoek de TwinQ van kinderen & jongeren anno nu heeft vele mooie inzichten opgeleverd. In dit artikel geven we een overzicht van het social media gebruik van 5-25-jarigen.

Ondanks de geluiden dat Facebook aan populariteit verliest, blijkt zij naast WhatsApp nog steeds het meest gebruikt te worden; meer dan de helft van de 5-25-jarigen maakt hier gebruik van.

WhatsApp is populair omdat je gratis en privé met anderen kunt communiceren, zonder dat de ‘hele wereld’ mee kan kijken. Daarnaast is het absolute voordeel dat je WhatsApp groepjes kunt aanmaken waardoor je met meerdere mensen tegelijkertijd kunt communiceren. Zo zien we dat de meeste jongeren gebruik maken van meerdere WhatsApp-groepjes zoals bijvoorbeeld familie, vrienden, beste vrienden, school, sport, etc.

Facebook wordt voornamelijk gebruikt om dagelijks te kijken en slechts af en toe iets te delen (dit geldt overigens voor de meeste social media!). Met Facebook blijf je op de hoogte van het wel (en wee) van je vrienden en familie en krijg je een overzicht van grappige en interessante berichten van ‘pagina’s’ die jij zelf hebt geselecteerd.

Social-mediagebruik1kopie

Grofweg kan worden gesteld dat het social media gebruik toeneemt naarmate men ouder wordt (zoals hieronder getoond voor Facebook). Voor Instagram zien we echter een top in de leeftijd 12-15 jaar.

Daarnaast zien we dat met uitzondering van Facebook, WhatsApp en Skype dat meisjes meer gebruik maken van social media dan jongens. Dit omdat meisjes over het algemeen meer geïnteresseerd zijn in sociale interacties dan jongens. Zoals we ook al in ons blog over de favoriete games hebben aangegeven, zijn jongens meer geïnteresseerd in het spelen van games.

Social-media-uitsplitsingkopie

Meer weten? Neem dan contact op met TwinQ.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Congres Kids en Jongeren website is van Euroforum BV. Privacy statement | Cookie statement | Copyright ©2024