Het Grote Studentenonderzoek van MNM: ‘Examens wakkeren lustgevoelens aan’

Trendwolves zocht in opdracht van de Vlaamse radiozender MNM uit wat scholieren en studenten tussen de 13 en 25 jaar zoal doen tijdens hun examenperiode. Circa 3.000 respondenten* uit Vlaanderen werden ondervraagd over studiegewoonten, gezondheid, voeding, ontspanning, vrienden en familie, het wereldkampioenschap voetbal en (altijd goed voor de publiciteit)… seks. De resultaten worden deze maand uitvoerig besproken en geduid tijdens de ‘Marathonradio’-uitzendingen van het jongerenkanaal.

Volgens de onderzoekers wakkeren examens over het algemeen de lustgevoelens aan, al is dat bij jongens (veel) sterker het geval dan bij meisjes. Maar daarover later meer, eerst de meer serieuze bevindingen. Vlaamse studenten zijn namelijk ijverig en studeren veel. Gemiddeld zitten ze zo’n 6,5 uur per dag achter de boeken, jongens een half uur minder lang dan meisjes. Meisjes zijn over de hele lijn ook beter voorbereid dan jongens. Middelbare scholieren geven eveneens vaker aan goed voorbereid te zijn dan studenten uit het hoger onderwijs. Hoewel een kwart van de studenten zegt zelden in de problemen te komen door uitstelgedrag, komt bijna 1 op de 3 zo hierdoor geregeld wel in een lastige situatie.

Bij wijze van samenvatting zijn dit de belangrijkste andere conclusies uit het vermakelijk geschreven en fraai vormgegeven onderzoeksrapport (pdf) over de examenperiode:

  • De grootte van het fenomeen ‘samen blokken’ wordt overschat; slechts 1 op de 10 studenten doet het.
  • Studenten hebben minder contact met vrienden in deze periode, uitgaan wordt niet gedaan.
  • 6 op de 10 zeggen dat Facebook ervoor zorgt dat ze zich  minder eenzaam voelen tijdens het studeren, maar 80% zegt eveneens dat Facebook ze te vaak afleidt.
  • Moeders zijn de grootste bron van steun voor studenten, gevolgd door bevriende studiegenoten.
  • 40% van de middelbare scholieren studeert altijd of vaak met de radio aan.
  • Favoriete ontspanningsactiviteit is muziek luisteren, gevolgd door films/series bekijken en Facebook.
  • De helft van de studenten slaapt (veel) minder dan gewoonlijk tijdens de examenperiode en vooral meisjes hebben veel psychologische klachten.
  • Studenten leven doorgaans ongezonder tijdens de ‘blok’ (52%).
  • Genomineerd tot favoriete examenvoedsel: pizza, chocolade, patat, spaghetti en snoep.
  • 30% van de studenten komt de examenperiode ‘middelenvrij’ door; er wordt vooral veel caffeïne gebruikt en 1 op de 5 jongens en bijna 1 op 3 meisjes slikt vitaminepillen, bijna 1 op de 10 slaap- of kalmeringspillen; alcohol en sigaretten zijn uit, vooral bij de meisjes.
  • 30% van de jongens en 32% van de meisjes heeft bepaalde examenrituelen en 1 op de 5 jongens en bijna het dubbel aantal meisjes vindt zichzelf bijgelovig tijdens de examenperiode; vaak voorkomende rituelen zijn herhalen, stylo’s of kledij blijven gebruiken, bidden, mediteren, muziek beluisteren en toiletbezoek op voorhand.
  • Vaak voorkomend bijgeloof: juwelen, geluksbrengers en gebruik  van religieuze symbolen.
  • De lustcurve stijgt tijdens de examens vooral fel bij jongens; de helft van de jongens masturbeert vaker tijdens de examenperiode (meisjes: 17%), 36% bekijkt vaker seks op internet (meisjes: 3%) en jongens zeggen ook dubbel zo vaak meer seks te hebben.
  • Slechts 4% van de jongens en 10% van de meisjes geeft aan minder lustgevoelens te hebben tijdens de examenperiode.

lustgevoelens

Oja, tot slot: de helft vindt dat scholen rekening moeten houden met de speeldata op het WK van de Belgen om hun examens te plannen.

*’Het Grote Studentenonderzoek’ is verre van representatief. De enquête werd vorige maand via het online onderzoeksplatform van Trendwolves afgenomen op www.HetGroteStudentenonderzoek.be. Maar liefst 79% van de respondenten werd gerekruteerd via de links die door MNM zelf verspreid werden op de website en via sociale media. De grote meerderheid (73%) van de respondenten in de poll is vrouwelijk.

[Via De Redactie]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Congres Kids en Jongeren website is van Euroforum BV. Privacy statement | Cookie statement | Copyright ©2024