Kinderen vinden het geweldig om in het bos te spelen. En in dat bos mag je volgens hen volop hutten bouwen en in bomen klimmen. Maar een vuurtje stoken in de natuur mag van de meeste kinderen niet. Dat blijkt uit een (niet representatief maar wel leuk) onderzoek* van Natuurmonumenten onder jonge leden over natuurbeleving. De organisatie hecht veel waarde aan de mening van kinderen en wil hun denkkracht inzetten bij de inrichting en het beheer van natuurgebieden. De uitkomsten van de enquête bieden handvatten voor toekomstige inrichting van kindvriendelijke natuur.
Hieronder de belangrijkste conclusies, overgenomen van Natuurmonumenten.nl:
- De meeste kinderen spelen het liefst buiten (85%). Zij gaan vooral graag naar het bos ( 75%), een speeltuin (64%) en naar het water (47%). Hier vinden ze het leukst om hutten te bouwen (45%), te klauteren en klimmen (40%) en in het om het water te zwemmen (38%) en te varen ( 36%).
- Bijna alle kinderen vinden dat je hutten mag bouwen in de natuur (96%) en in bomen mag klimmen (90%). Ook vinden zij dat beestjes vangen (81%) en vissen (74%) wel mogen. Een vuurtje stoken is iets waarvan kinderen vinden dat dat niet mag in de natuur (80%).
- Over het los laten lopen van je hond verschillen de meningen; 44% vindt dat dit wel zou mogen, 56% zou dit liever verbieden. Opvallend hierbij is het verschil tussen kinderen die thuis wel of geen hond hebben. Ruim één op de vijf kinderen heeft thuis een hond. Zij vinden veel vaker dan kinderen zonder hond dat je een hond best los mag laten lopen. Zij schrikken zelf ook niet zo snel van loslopende honden. Ruim de helft van de kinderen zonder hond zegt wel eens te schrikken (55%) van loslopende honden. Zij vinden dat die aangelijnd moeten zijn of een apart gebied moeten krijgen.
- De meeste kinderen hebben al veel dieren in de natuur gezien. Bijna alle kinderen hebben wel vlinders, duiven en konijnen gezien. Maar ook egels en herten (72%) zijn opvallend vaak gezien. Wilde zwijnen en vossen worden relatief weinig gezien, maar nog altijd door respectievelijk 19% en 27%. Kinderen vinden het leuk om al deze dieren in de natuur te zien (82%) en ook bijzonder (62%) en zelfs spannend (35%).
- Natuurmonumenten sluit af en toe gebieden af omdat dieren rust nodig hebben. Dat je hierdoor soms een tijdje niet kan spelen, kan op veel begrip rekenen onder kinderen; 94% van de kinderen vind het goed dat dit wordt gedaan. Zij zien dat het beter is voor de dieren en vinden dat zij ergens anders kunnen spelen.
“Kinderen vinden het volstrekt normaal om hutten te bouwen en in bomen te klimmen. Maar zodra de dieren er last van hebben, zoals broedvogels of reeën, begrijpt bijna ieder kind dat dit soms niet mag of kan. Dit bevestigt onze inzet om speciale natuurspeelplekken in te richten. (…) Een ontmoeting met wilde dieren verrijkt het natuurbesef van kinderen. Ook de waardering van de natuur neemt toe. Natuurmonumenten ziet in kinderen de natuurbeschermers van nu en van de toekomst.” [Rinia Willemse, projectleider van OERRR]
*Aan het onderzoek hebben 2.255 kinderen deelgenomen die zijn aangesloten bij OERRR, de beweging voor kinderen van Natuurmonumenten. De deelnemers in de leeftijd van 6 tot 12 jaar (enkelen van 13 jaar of ouder) vulden de enquête ‘Help de boswachter’ in, een vragenlijst over hun beleving van natuur en wat volgens hen wel en niet mag in de natuur. De enquête onder kinderen is vooraf gegaan aan de ‘Grote Natuur Enquête’ over natuurbeleving, die vandaag van start ging.
[Afbeelding: still uit video over OERRR]