Campingvrienden: ‘Je kijkt gewoon of je een geel nummerbord ziet’

Zomervakantie, de tijd dat veel jongeren met (of zonder) hun ouders gaan kamperen. Veel te vroeg wakker worden door de felle zon die precies op jouw tentje staat, zelf afwassen, zelf eten maken en met een toiletrol over de camping lopen; wat vinden jongeren daar nou leuk aan? Als kind heb ik niet vaak gekampeerd, maar van veel vriendinnen hoorde ik dat ze het als kind helemaal te gek vonden om ieder jaar weer te gaan kamperen. Vorige week was ik op een camping in Kroatië, dus ging ik op onderzoek uit.

Struinend over de camping ging ik op zoek naar gele nummerborden in de hoop daar ook wat jongeren aan te treffen. Al gauw vond ik Jolien (14) die met haar ouders en hun caravan een mooi plekje, letterlijk op het strand, hadden weten te bemachtigen. Vrienden van haar ouders en hun dochter Romy (11) stonden een stukje verder op de camping. Het liefst gaan Jolien en Romy de hele dag snorkelen in zee: “We zijn heel snel in het water omdat we deze plek hebben en we hebben heel mooi uitzicht. We staan eigenlijk ieder jaar bij een camping aan de zee.” Een ander voordeel van kamperen vindt Jolien dat je sneller contact maakt op een camping: “Mensen zijn hier veel opener. Dat zijn ze in een hotel niet, dan praat je niet heel snel met andere mensen. Dat heb je hier wel, dus dan kun je ook sneller vrienden maken.” Toch hebben Jolien en Romy niet zoveel behoefte om vrienden te maken op de camping: “Wij zitten gewoon met z’n 2en een beetje te zwemmen en een beetje op de telefoon.”

De enkele keer dat ik heb gekampeerd maakte ik net als Jolien en Romy ook geen vrienden. Ik kon me de hele dag vermaken met m’n zusje. Van vriendinnen had ik echter gehoord dat er op de camping hele vriendengroepen ontstaan, dus ik struinde verder de camping over. Een aantal caravans en tenten later zag ik vier jongens zitten. Dominique (15), Lars (17), Mike (18) en Ruud (17) hebben elkaar op de camping leren kennen en vertelden me dat ze een hele groep vakantievrienden hebben: “Er horen nog meer mensen bij ons groep, maar die liggen allemaal nog te pitten.” Ik ben benieuwd hoe zo’n vriendengroep dan ontstaat, dus Lars legt uit “Hij kwam aanwandelen met een blik bier en hij zegt: “Zijn jullie Nederlanders?” Ik zeg zo: “Ja”. Hij zegt met z´n Brabantse accent: “Gaan we nog zuipen of wa?” En toen leerden we Ruud een beetje kennen. Daarna kwamen Dominique, Kevin en Jelte aanlopen: “Hej jullie zijn Nederlanders”. Zo leer je elkaar een beetje kennen en dan vraag je: “Komen jullie vanavond bij het strand zitten?” Je loopt eigenlijk gewoon naar elkaar toe en kijkt of je een geel nummerbord ziet.”

Sneller contact kunnen maken met andere jongeren vinden de vakantievrienden een groot voordeel van kamperen ten opzichte van een vakantie in een hotel of appartement. Langzamerhand mengen zich steeds meer jongeren bij de groep: “We hebben een groepsgesprek in Whatsapp aangemaakt en dan sturen we een berichtje als we wakker zijn.” Kevin (16): “Mensen op de camping zijn veel socialer, staan veel meer open om contact te leggen. We zijn vorig jaar naar een all inclusive hotel gegaan maar dat vonden we toch wel veel minder.” Daarnaast hebben jongeren het gevoel dat ze meer vrijheid hebben op een camping: “Een camping is meestal veel groter, je hebt meer mogelijkheden om dingen te doen enzo.” Ik merk dat de hele dagbesteding van de jongeren eigenlijk om de avond draait. “We liggen aan het strand, wachten tot het avond is, dan gaan we drinken. Hier op het strand of in The Jungle waar alle feesten zijn. Dat is een 18+ club maar als je betaalt dan kom je binnen. Eigenlijk bereiden we ons de hele dag een beetje voor op een grote avond.” Die vrijheid vinden de jongeren met name ’s avonds (of beter: vroeg in de ochtend) erg prettig legt Ruud (17) uit: “Ik vind het wel mooi. Je kan thuis komen wanneer je wilt, je ouders hebben er toch geen last van. Als ik om half 5 thuis kom, niemand die het merkt. Of nouja, sommige mensen wel hahaha.”

Na een hoop gegiechel merk ik dat de jongeren samen al veel meegemaakt hebben: “We hebben zoveel verhalen, maar ik denk niet dat je telefoon daar genoeg geheugen voor heeft.” De jongens laten me een filmpje zien van een van de jongens die “met z’n dronken hasses” probeert een boot op te lopen en in het water valt. De rest van de verhalen en filmpjes zijn naar eigen zeggen niet voor de rest van de wereld bestemd: “We hebben heel veel filmpjes, maar laat die maar niet allemaal zien.” Dat de jongeren het naar hun zin hebben dat zie ik aan hun gezicht. Dominique beaamt dit: “Je kan wel zeker zeggen dat het een geslaagd vakantie was.”

campingvrienden

Uit mijn onderzoekje blijkt maar weer dat jongeren uniek zijn en je ze niet over één kam kunt scheren. De één maakt heel snel veel vrienden op een camping en de ander heeft daar minder behoefte aan. Toch geven alle jongeren aan dat het een voordeel is dat je sneller contact maakt op een camping makkelijker gaat dan als je in een hotel verblijft. Sociaal contact speelt een belangrijke rol in het leven van jongeren. Maar of je nou wel of geen vrienden maakt op de camping, jongeren ervaren ook veel vrijheid op de camping. In letterlijke zin, omdat je echt buiten leeft als je gaat kamperen, maar daarnaast ook omdat ze meer mogelijkheden hebben wat betreft activiteiten. Ze kunnen gaan en staan waar ze willen, zonder dat hun ouders daar last van hebben. Dat ze in de rij moeten staan voor de douches en vroeg wakker worden van de brandende zon nemen ze dan maar voor lief. En eigenlijk ben ik het wel met ze eens; je voelt je echt vrij als je gaat kamperen. Waarom hebben we dat vroeger niet vaker gedaan? ;)

Een reactie op “Campingvrienden: ‘Je kijkt gewoon of je een geel nummerbord ziet’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Congres Kids en Jongeren website is van Euroforum BV. Privacy statement | Cookie statement | Copyright ©2024