Natuurmonumenten: ‘Tekort aan buitenruimte voor kinderen’

Natuurmonumenten deed Het eerste grote onderzoek van OERRR naar 'natuurbeleving' onder Nederlandse kinderen tussen 4 en 16 jaar. Naast bekende ziektes zoals obesitas, ADHD of depressies bij kinderen ziet de organisatie ook een bedreiging die alle kinderen treft: een tekort aan buitenruimte, gebrek aan vrijheid en eigen ontwikkeling. En op termijn een generatie die geen band meer voelt met natuur. Reden genoeg voor een oproep om de jeugd meer ruimte te geven om natuur te ervaren.

Natuurmonumenten ziet een sluimerend ongemak in de samenleving. Een toenemend besef bij ouders dat kinderen tekort gedaan wordt maar waar ze geen oplossing voor hebben. Het onderzoek dat in twee weken tijd door ruim 7.600 kinderen ingevuld werd, laat zien dat door de ogen van een kind deze zorg van volwassenen terecht is. Zo denkt meer dan de helft afhankelijk te zijn van begeleiding (ouders, school) om in de natuur te zijn, vinden ze thuis/binnen spelen saai (bijna 70%) en verwachten ze dat ze geholpen worden om buiten iets te gaan doen (47%), in plaats dat ze zelf iets ondernemen.

"De kinderen uit dit onderzoek bevestigen het beeld dat ze afhankelijk zijn in het beleven van natuur van volwassenen, die vaak zelf niet meer weten hoe fijn en belangrijk het is om in een natuurlijke omgeving te zijn." [Boswachter Angelique Aerts]

Dit geldt niet alleen voor verstedelijkte gebieden, waarvan in het algemeen wordt aangenomen dat hier de problemen rond natuurbeleving het grootst zijn. Uit het onderzoek blijkt dit op alle kinderen in heel Nederland van toepassing. Er is in natuurbeleving namelijk in leeftijd, woonplaats en geslacht nauwelijks waarneembaar verschil. Kinderen in de drukke Randstad ervaren natuur net iets minder dichtbij of toegankelijk dan kinderen in bijvoorbeeld Friesland, Drenthe of Zeeland.

Maar liefst 96% van de ondervraagde kinderen zegt natuur leuk of zelfs heel erg leuk te vinden. Buiten spelen wordt leuker gevonden (34%) dan binnen spelen (5%), 61% heeft geen voorkeur. Als kinderen zich vervelen, is dat meestal als ze binnen zijn (66%), vooral omdat ze niet altijd computerspelletjes mogen spelen of niet goed weten wat ze binnen kúnnen doen.

Kinderen hebben niet veel nodig om zich te vermaken, zo blijkt maar weer eens. Favoriet zijn: over een boomstam lopen (91%), voetballen op een grasveld (88%), sneeuwballen gooien (80%), klimmen in een boom (66%), een taart, cake of koekjes bakken (65%) en zwemmen in een zwembad (62%).

Natuurmonumenten vindt het schrijnend dat kinderen natuur niet zien als een onderdeel van hun dagelijks leven maar iets waar je georganiseerd naartoe gaat, zoals 91% van de kinderen antwoordt. De organisatie doet een oproep aan volwassenen om kinderen meer ruimte te bieden om overal, altijd en dichtbij natuur te ervaren zonder afhankelijkheid ván volwassenen.

Als oplossing heeft Natuurmonumenten voor alle kinderen OERRR bedacht, een initiatief waar zich inmiddels 65.000 kinderen voor hebben aangemeld.

[Foto via natuurmonumenten.nl]

Een reactie op “Natuurmonumenten: ‘Tekort aan buitenruimte voor kinderen’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Congres Kids en Jongeren website is van Euroforum BV. Privacy statement | Cookie statement | Copyright ©2024