Coca‐Cola laat zien dat nieuwe jaar nieuwe kansen biedt, in nieuwe ‘Reasons to Believe’-campagne

Als het aan de Nederlandse jongeren ligt, wordt 2014 een goed jaar. Maar liefst 70% kijkt uit naar 2014 en is optimistisch over wat het nieuwe jaar zal brengen. Een opvallend positieve instelling, aangezien slechts 16% terugkijkt op 2013 als een goed jaar voor Nederland in het algemeen. De Nederlandse jongeren laten hun toekomstbeeld hier dus niet door beïnvloeden; driekwart ziet de toekomst met vertrouwen tegemoet. De meerderheid (72%) zegt het geluk vooral te zoeken in ‘kleine’ dingen, zoals tijd doorbrengen met vrienden en familie.

Dat blijkt uit onderzoek dat Coca‐Cola Nederland in december liet uitvoeren onder 618 Nederlandse jongeren tussen de 12 en 29 jaar, de belangrijkste gebruikersgroep van het merk. Een groep die altijd optimistischer over zichzelf is dan over de wereld om zich heen, zo hebben eerdere studies aangetoond, maar dat terzijde.

De positieve instelling van Nederlandse jongeren is de inspiratiebron van de nieuwe ‘Reasons to  Believe’-campagne van Coca‐Cola. De campagne moet ons helpen herinneren dat tegenover alle  negatieve omstandigheden waar we in het leven mee te maken hebben, er talloze positieve redenen om te geloven zijn. In onderstaande commercial zijn stockbeelden gecombineerd met een staaltje good old copywriting waarin enkele tegenstellingen op een rijtje zijn gezet

“Al ruim 127 jaar zijn wij er trots op dat wij opvallende, creatieve marketingcampagnes creëren. De campagne ‘Reasons to Believe’ treedt in de voetsporen. De campagne is wereldwijd al in 70 landen een groot succes. We helpen over de hele wereld consumenten eraan herinneren dat Coca-Cola voor geluk en optimisme staat. We kunnen de wereld niet veranderen, maar we kunnen wel mensen inspireren om in een betere wereld te geloven.” [Marieke Liesting, brand manager Coca-Cola]

De campagne zal in Noordwest Europa en Scandinavië lopen, inclusief Nederland. Het bestaat uit verschillende onderdelen, zoals een tv-commercial van 60 seconden, een aantal online video’s, digitale communicatie, sociale media, outdoor en winkelvloeractivatie. De soundtrack van de video (die een paar jaar geleden al een voorganger had) is een kinderkooruitvoering van Candi Staton’s single You Got the Love uit 1986.

Update (9/1): Coca-Cola heeft meer onderzoeksresultaten gepubliceerd:

Gelukkig gezinsleven belangrijkste toekomstwens
Uit het genoemde onderzoek blijkt ook dat niet een flitsende carrière of veel geld, maar een gelukkig gezinsleven de grootste ambitie is van Nederlandse jongeren. Voor ruim de helft van de jongeren is dit momenteel dé droom voor de toekomst. Terwijl ze over dit toekomstbeeld dromen, zijn jongeren zeker tevreden over hun huidige situatie. Gemiddeld waarderen zij hun leven met een 7,6. Hoewel ruim acht op de tien jongeren vinden dat je zelf het meeste invloed hebt op je eigen geluk, spelen ook vrienden en familie hierin een belangrijke rol. De meeste jongeren (45%) geven namelijk aan het gelukkigst te zijn als zij tijd doorbrengen met vrienden of familie.

Plezier gaat voor succes
Na een gelukkig gezinsleven, dromen Nederlandse jongeren het meest van een leuke baan. Plezier blijkt op dit gebied een stuk belangrijker dan succes. Slechts 22% kiest voor een succesvolle carrière, terwijl 49% gaat voor een plezierige baan. Verder kiest maar 12% voor rijkdom en slechts 3% droomt van een carrière als BN-er.

Leven thuis steeds belangrijker
‘Trendwatcher des vaderlands’ Adjiedj Bakas herkent deze tendens onder jongeren: “In tijden waarin het economisch minder gaat, wordt juist het leven thuis belangrijker. Jongeren hechten minder waarde aan materiële zaken, maar zoeken het geluk bij familie en vrienden. Dit heeft ook te maken met Nederlandse nuchterheid. Onze jongeren weten dat niet iedereen ‘rijk en beroemd’ kan worden, en dat ‘er voor elkaar zijn’ de beste garantie is op geluk in je leven. Hoe dan ook is de afweging tussen het matigen van ambities en verwachtingen enerzijds en geluk anderzijds een hele belangrijke trend de komende jaren.”

Moeder is grootste inspiratiebron
Dat jongeren een gelukkig gezinsleven belangrijk vinden, blijkt ook uit het feit dat moeders worden gezien als de grootste inspiratiebron. Jongeren zien niet een bekende zanger of sporter als hun grootste voorbeeld, maar zoeken het dichter bij huis; 40% ziet hun moeder als hun grootste inspiratiebron. Zij wordt op de voet gevolgd door de vader (34%). Eén op de vijf wordt geïnspireerd door een bekend publiek persoon. Ook als het aankomt op het bespreken van persoonlijke zaken is ‘mama’ de grootste held. Ruim zes op de tien voelen zich bij haar het meest op zijn gemak, gevolgd door een vriend(in) en daarna de partner.

Kleine geluksmomenten
Geluk zit in een klein hoekje. Maar liefst 72% van de jongeren zegt geluk vooral te zoeken in kleine dingen. Zo krijgen de meeste jongeren een gelukkig gevoel door tijd door te brengen met de mensen van wie ze houden. Op nummer twee staat het krijgen van een compliment en op de derde plaats het behalen van goede resultaten op school of werk. In het geval van een dipje doet het luisteren naar muziek wonderen, maar liefst 43% zet muziek op om zichzelf op te vrolijken.

Jongeren worden niet alleen gelukkig van de mensen uit hun omgeving, maar maken zich ook het meest druk over anderen. In plaats van kleding of uiterlijk, maken de meeste jongeren zich druk over asociaal gedrag van andere mensen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Congres Kids en Jongeren website is van Euroforum BV. Privacy statement | Cookie statement | Copyright ©2024