Sinterklaas koopt het meeste online, maar de Kerstman geeft meer uit

Uren de stad in op zoek naar het juiste Sinterklaascadeau is voor veel Nederlanders een bron van stress. Uit onderzoek van Currence, eigenaar van iDEAL, blijkt dat een kwart van de Sinten het tegenwoordig anders aanpakt. Zij laten de winkelstraat links liggen en regelen hun Sinterklaasaankopen liever online. De belangrijkste reden hiervoor zijn het vermijden van de drukte in de stad (47%), de wachtrijen voor de kassa (38%) en de parkeerproblemen met de auto (26%) — allemaal zaken die Bol.com vijf jaar geleden al in een commercial verwerkte.

Het product zien en voelen (61%), inspiratie opdoen (43%) en de Sinterklaassfeer proeven (40%) zijn voor de sinterklaas de belangrijkste redenen om toch de drukte in de winkelstraat of het winkelcentrum op te zoeken.

Mede door de traditiegetrouwe piek rond deze tijd van het jaar verwacht Currence dat de 500 miljoenste online betaling met iDEAL nog voor pakjesavond plaatsvindt. Inmiddels wordt het meest gebruikte online betaalmiddel maandelijks meer dan 12 miljoen keer gebruikt om online af te rekenen, Zo’n 20% meer in vergelijking met een jaar eerder. De groei van het aantal iDEAL-betalingen gaat steeds sneller: de eerste mijlpaal van 250 miljoen transacties werd na een periode van zes jaar bereikt, voor de verdubbeling was slechts twee jaar nodig. In de zomer van 2016 wordt naar verwachting de mijlpaal van 1 miljard iDEAL-betalingen bereikt.

Kerstman heeft dikkere portemonnee
Op pakjesavond zal de juten zak van Sinterklaas goed gevuld zijn met cadeaus, maar onder de kerstboom liggen uiteindelijk de duurste geschenken. De Nederlandse consument blijkt in de week voor Kerstmis gemiddeld 92 euro per online bestelling neer te tellen. Het gemiddelde bestelbedrag in webshops ligt in de aanloop naar Sinterklaas een stuk lager: een winkelmandje is dan zo’n 70 euro waard. Dat blijkt uit cijfers (uit 2012) van online advertentienetwerk Zanox. De goedheiligman is weliswaar kampioen als het gaat om het totale aantal webaankopen, maar moet de Kerstman voor laten gaan als het gemiddelde aankoopbedrag gemeten wordt. Sinterklaas zorgt voor een groei in het aantal online aankopen, maar consumenten schaffen luxere cadeaus aan voor Kerst.

Webwinkels zien hun klanten rond Kerstmis maar liefst 50% meer uitgeven dan in een reguliere week. Rond de intocht van Sinterklaas – het moment waarop hulpsinterklazen de meeste cadeaus inslaan – is dat 14% meer dan normaal.

Thuiswinkel.org maakte eerder bekend dat de bestedingen per cadeau in 2013 naar verwachting nog iets hoger liggen dan in 2012, vooral omdat online shoppen steeds meer gemeengoed wordt. Online winkeliers die bij de belangenvereniging zijn aangesloten mikken zelfs op 47% extra omzet uit Sinterklaasaankopen. De voorkeuren die Sinterklaas en de Kerstman op internet laten zien, komen overeen met die in de vertrouwde winkelstraat. Het enige verschil is dat consumenten met name in het weekend shoppen in de winkelstraten, terwijl online shoppers vooral doordeweeks hun cadeaus aanschaffen, weten ze bij Zanox.

Smartsinterklazen talrijk
De smartphone speelt een belangrijke rol bij het doen van Sinterklaasaankopen, blijkt uit onderzoek onder ruim 5.000 smartphonebezitters in het Ipsos Smartpanel. Maar liefst 80% van de mensen gebruikt de telefoon thuis in het oriëntatie- en koopproces en bijna een op de vijf doet dat op het werk. Ongeveer 30% zet het apparaat in tijdens het koopproces in de winkel of het winkelcentrum, vooral voor informatie en het opzoeken van reviews van mogelijke cadeaus. Uiteindelijk gebruikt een derde de telefoon ook om daadwerkelijk cadeaus te bestellen of te betalen. De Smartsinterklazen bestellen of betalen al 35% van hun totale Sintbudget met de mobiele telefoon.

Reclame beïnvloedt verlanglijstje
Uit wetenschappelijk onderzoek van Bitescience blijkt dat meer dan de helft van de wensen die kinderen op hun verlanglijstje noteren, producten en merken betreffen waarvoor in deze periode geadverteerd is. Bij kinderen die meer naar commerciële televisie kijken, jongere kinderen en jongens is dat aandeel nog hoger. De 7-/8-jarigen uit het onderzoek geven de voorkeur aan speelgoed en spelletjes, de 9-/10-jarigen kiezen voor functionele spullen (kleding, schoolspullen) en de 10-/11-jarigen willen producten met een sociale functie (cd’s, merchandising van popidolen).

Nieuwe trend: wenskaarten sturen
De wenskaart breekt door met Sinterklaas. Het aantal Sintkaarten dat Bruna heeft verkocht in aanloop naar 5 december is ten opzichte van vorig jaar verdubbeld. Naast deze trend zet ook de verkoop van de cadeaukaart fors door en stijgen de online aankopen zonder de resultaten van de winkels aan te tasten.

Dat Nederland het leuk vindt om surprises te maken, merkt Bruna aan de verkoop van knutselbenodigdheden. Ook kijkt de Sint blijkbaar graag naar de toekomst want de Decemberkrasloten zijn de deur uit gevlogen en scheurkalenders voor 2014 behoren tot de meest populaire aankopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Congres Kids en Jongeren website is van Euroforum BV. Privacy statement | Cookie statement | Copyright ©2024