VVN lanceert app, want te weinig kinderen oefenen voor verkeersexamen

Je kan het zo gek niet bedenken of er is een mobiele applicatie voor beschikbaar. Wakker worden met de geur van bacon, een game voor je kat, weten hoe je eruitziet met een snor of luisteren naar de hartslag van de baby in je buik? Ja hoor, there’s an app for that! Een app op de smartphone of tablet als oplossing voor alles? Dan moet het aantal basisschoolleerlingen dat zakt voor het Praktisch Verkeerexamen van Veilig Verkeer Nederland (dit blijkt toe te nemen; in 2007 zakte 1,5% van de leerlingen, in 2012 4%) ook naar een acceptabel niveau terug te brengen zijn.

Kinderen oefenen het verkeer te weinig in de praktijk, vandaar. Je raadt het al: om kinderen en hun ouders te stimuleren meer te oefenen, introduceerde VVN, in samenwerking met de provincie Utrecht en Shell, vandaag een verkeersexamenapp voor mobiele apparaten. In de app begint het kind met de theorievragen. Nadat de theorie is gehaald, kunnen ouders met hun zoon of dochter checken of de fiets in orde is en welke onderdelen nog in orde gemaakt moeten worden.

Bij het oefenen is een bijzondere rol weggelegd voor de ouders. Het doel is dat zij de straat op gaan met hun kinderen. Hoe meer de kinderen aan het verkeer deelnemen, hoe meer ervaring en inzicht zij opdoen. Een kind van 11 jaar oud kijkt met hele andere ogen naar de weg dan een ouder. De app geeft daarom verschillende tips voor de ouders waarop ze moeten letten tijdens het oefenen.

“Het teruglopende aantal geslaagden is een zorgwekkende ontwikkeling. Kinderen krijgen te weinig gelegenheid om te oefenen, terwijl dit juist dé manier is om het aantal verkeersslachtoffers terug te dringen. Als zij te weinig oefenen weten ze niet hoe ze veilig met het verkeer kunnen omgaan. Verkeer leer je door te doen. Met onze nieuwe app is oefenen voor het VVN Praktisch Verkeersexamen een stuk aantrekkelijker en faciliteren we een dialoog tussen ouder en kind.” [Linda van der Eijck, directeur VVN]

niet klaar

Het landelijke VVN Verkeersexamen bestaat uit twee delen: een theorie-examen voor kinderen uit groep 7, dit jaar op 10 april, en een praktijkexamen voor groep 7 of 8 dat vanaf maart wordt georganiseerd. De app is te downloaden via de iTunes Store (iOs/iPad/iPhone/iPod) en Google Play (Android), zoekwoord verkeersexamen.

De app is onwwikkeld door IJsfontein naar een concept van Glasnost Communications.

Update (10/4): Sinds de lancering op 10 maart is de gratis VVN-app al 88.000 keer gedownload.

Uit een peiling onder de ruim 190.000 kinderen die het VVN schriftelijk Verkeersexamen maken, is daarnaast  gebleken dat kinderen verkeer moeilijk vinden. Vooral bij oversteekplaatsen, rotondes en voorrangssituaties letten ze extra goed op.

De kinderen van groep 7 en 8 konden thuis extra oefenen voor hun VVN schriftelijk Verkeersexamen op een speciale oefensite van Veilig Verkeer Nederland (VVN). Hier werd hen gevraagd wat ze meemaken in het verkeer. Uit de vele reacties komt naar voren dat kinderen fietsen erg leuk vinden,  maar soms ook moeilijk en eng. De kinderen geven aan dat ze de wegen smal vinden en het verkeer druk en soms onoverzichtelijk. Daarnaast worden ze vaak ‘overvallen’ door andere weggebruikers, deze plotselinge situaties  vinden ze lastig. Ze hebben moeite met het inschatten van de situatie. Ook vinden ze grote voertuigen als vrachtwagens en tractoren gevaarlijk. In deze situaties letten ze extra goed op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Congres Kids en Jongeren website is van Euroforum BV. Privacy statement | Cookie statement | Copyright ©2024