Dubbel liggen om de Lucky TV-filmpjes, plaatjes van Kakhiel of de video van een kat in haaienpak op een automatische stofzuiger. Het bekijken van ‘online crap’ – films, foto’s of gifjes met een humoristisch of onzinnig karakter – is razend populair onder jongeren. De helft van de Nederlandse 16-25-jarigen checkt dagelijks online crap, één op de vijf spendeert hier zelfs meer dan 30 minuten per dag aan. Dat blijkt uit onderzoek uitgevoerd in opdracht van Hi door Direct Research in oktober 2013 onder 1.014 jongeren in de leeftijd van 16-25 jaar.
Vooral video’s, foto’s en plaatjes die maatschappijkritisch, sarcastisch en nieuwsgerelateerd zijn, worden graag bekeken. Hoewel veel crap zijn weg vindt via sociale media, bekijkt zo’n 46% doelgericht via vaste sites hun dagelijkse portie ‘online onzinnigheid’. YouTube (74%), 9GAG (55%), Dumpert (41%), GeenStijl (24%) en De Speld (21%) zijn daarvoor de populairste kanalen.
Online crap is een ideaal middel tegen verveling en om te ontspannen, maar bovenal biedt het jongeren hun dagelijkse portie lachen (65%). Jongens kijken vaker – 60% kijkt dagelijks – en langer dan 5 minuten naar online crap dan meisjes (40% kijkt, en gemiddeld korter dan 5 minuten per dag). Bijna een kwart van de jongens laat zich tegenwoordig zelfs liever vermaken door online crap dan door de ‘good old’ televisie. Van de keerzijde van online crap zijn jongeren zich ook bewust; het is verslavend en kost ze veel tijd. ‘Ik zou beter een boek kunnen lezen’, geeft 33% aan.
Ruim de helft van de jongeren deelt online crap via sociale media. Favoriete kanalen daarvoor zijn Facebook (36%) en WhatsApp (35%). Maar veel crap wordt juist ook ‘in real life’ gedeeld: 23% van de jongeren kijkt de meeste crap als ze samen met vrienden zijn. Het overgrote deel van de online crap (79%) – vooral video’s en muziek – wordt bekeken op de computer, gevolgd door de smartphone (67%). Zo’n 40% van de jongeren stelt het kijken van crap uit tot ze achter een PC zitten, dit uit angst dat het mobiel kijken naar crap teveel MB’s uit hun abonnement kost.
Dat is natuurlijk een inzicht waar ze bij Hi wel raad mee weten: “De Hi-abonnementen bieden giga veel data en geen buitenbundelkosten op internet. Wachten op wifi om je favoriete online crap te bekijken of delen is dus niet nodig.”
#morecrap from the web
Om jongeren te bewegen om zo’n abonnement af te sluiten, is Hi gestart met de #morecrap-videobannercampagne, met Uriah Arnhem (bekend uit eerdere Hi-reclame) in de hoofdrol. Gezien de insteek is het niet gek dat het grootste deel van het budget aan online wordt besteed. Marketing Online verklaart: “De strategie van Hi is immers altijd mee te bewegen met het mediagedrag van jongeren. En die bevinden zich online.” In samenwerking met Dumpert wordt de online serie Dumpert CRap TV gemaakt en met YouTube zijn pre-rolls ontwikkeld die kijkers niet willen skippen.
De campagne is begonnen met het verspreiden van unbranded content op sites als Reddit, 9GAG en Vine. Binnen een uur haalde Hi de nummer 2 positie van populairste GIF-jes bij Reddit, en werd op 9GAG meer dan 250.000 views behaald, aldus MarketingTribune. En zo overspoelt Hi het web met zelfgemaakte crap. Zie onderstaande campagnefilm.
Voor wie zin heeft in ‘more crap from the web’ verzamelt Hi een en ander op www.hi.nl/morecrap.
[Creatie door FHV BBDO]