TwinQ-onderzoek (1): top 10 games van kinderen en jongeren in 2014 — Minecraft en FIFA meest populair

Marketingonderzoek en –adviesbureau TwinQ heeft een grootschalig en diepgaand kwalitatief en kwantitatief onderzoek* uitgevoerd naar de belevingswereld van kinderen en jongeren anno nu. Komende weken mag ik hier exclusief de resultaten uit het deel over media met je delen, om te beginnen de populairste games. Wat blijkt: van de 5-25-jarigen speelt een derde géén games/spelletjes. Gamen is populairder onder jongens dan bij meisjes; van de meisjes geeft 42% aan geen games of digitale spelletjes te spelen, terwijl dit bij jongens slechts 24% is.

Hieronder zie je de top 10 per leeftijdsgroep van de antwoorden op de open vraag naar de favoriete games of digitale spelletjes die regelmatig gespeeld worden.

twinq games top 10 5plus

twinq games top 10 12plus

twinq games top 10 19plus

Dit blijken de belangrijke elementen in een game te zijn:

  • Rollenspel: je in kunnen leven in het ‘verhaal’ en het gevoel hebben dat je de avonturen zelf beleeft
  • Competitie: anderen of jezelf verslaan
  • Voldoening en onmiddelijke vervulling: (eindelijk) een volgend level bereiken dat steeds moeilijker is of een mooie ‘creatie’ maken waar je trots op bent
  • Creativiteit: je omgeving of jezelf vormgeving of creatieve oplossingen bedenken om verder te komen
  • Sfeer: avontuurlijk, spannend, realistisch of humoristisch. Naast de graphics in een game blijkt muziek en specifieke geluidjes erg bepalend (en stimulerend) te zijn.

Angela Weghorst van TwinQ licht toe: “Bij jongens is er een aantal duidelijke favoriete games/spelletjes, wat wellicht te maken heeft met het feit dat jongens het leuk vinden om met elkaar te praten over games of samen te gamen. Het competitie-element is voor hen erg belangrijk; ze vinden het leuk om anderen te kunnen verslaan en telkens nieuwe levels te bereiken. Jongens op de basisschool hebben we een sterke aantrekkingskracht tot games die voor hen nog niet geschikt zijn; het is stoer als je aan anderen kunt vertellen waar de game over gaat en zeker als je hem al hebt (een veel gehoord argument om ouders te overtuigen om toch deze game te mogen spelen is dat anderen deze ook allemaal hebben…).”

“Jongens worden sterk aangetrokken tot rollenspelgames waarbij ze het gevoel hebben een echte held te zijn die spannende avonturen beleeft (terwijl je thuis veilig op de bank zit). Denk hierbij aan FIFA waarbij je zelf ‘in de huid van’ een succesvolle voetballer kruipt of Call of Duty waarbij je als een echte soldaat uiterst gevaarlijke gevechten aan moet gaan.”

“De favoriet bij met name de jongere jongens (en een aantal meisjes) is Minecraft. De kracht van dit spel zit in juiste combinatie van belangrijke waarden waardoor het in staat is een grote groep verschillende jongens en meisjes aan te spreken. Denk hierbij aan creativiteit (het kunnen creëren van alles wat je maar kunt bedenken), trots/show off (aan anderen het resultaat van je creativiteit kunnen laten zien), verbinding (samen met anderen in dezelfde game spelen en samen mooie dingen creëren) en actie & avontuur (jezelf beschermen tegen allerlei gevaren en de aanvullende mogelijkheden om avonturen te beleven en/of gevechten aan te gaan).” In onderstaande video wordt de kracht van de game duidelijk weergegeven.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=tYoO9XkCCHg]

“Onder meisjes zijn met name rollenspel, creatieve en behendigheids-/denkspelletjes (zoals Candy Crush) populair. Bij meisjes gaat het over het algemeen minder om competitie maar meer om het ervaren van verschillende rollen in je leven. Mooie voorbeelden hiervan zijn MovieStarPlanet, Hay Day en Sims, een game die ook wel wordt omschreven als ‘levenssimulator game’. Bij meisjes zien we dat leeftijd minder bepalend is voor de aantrekkingskracht van een game. Dit komt wellicht omdat de games voor alle leeftijden geschikt zijn, wat voor jongens niet het geval is.”

*De nieuwe studie van TwinQ is het grootste onderzoek onder 5-25-jarigen dat de afgelopen jaren heeft plaatsgevonden:

  • Deskresearch
  • Kwalitatief onderzoek waarbij circa 60 diepgaande interviews zijn gehouden van elk 1,5-3 uur met kinderen, jongeren en hun ouders in hun eigen omgeving; vaak ontroerende, zeer open en inspirerende gesprekken
  • Kwantitatief onderzoek, in samenwerking met No Ties, onder circa 4.000 5-25-jarigen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Congres Kids en Jongeren website is van Euroforum BV. Privacy statement | Cookie statement | Copyright ©2024