Onderzoek beslist.nl: ‘Fotofinish tussen Sinterklaas en Kerstman, ruim 1,5 miljard gereserveerd voor feestdagen’

Nederlanders omarmen de feestdagen. Maar liefst 86% van de huishoudens viert Sinterklaas of kerst dit jaar; 54% van de huishoudens viert Sinterklaas met cadeaus, bij 55% komen cadeaus onder de kerstboom en 23% viert beide feesten met cadeaus. Rond de feestdagen besteden we gezamenlijk ruim 1,5 miljard euro. Dit komt neer op ruim 200 euro per huishouden. Dat is iets meer dan vorig jaar, maar niet veel. De extra uitgaven zijn grotendeels bestemd voor cadeaus. Ruim twee derde van de consumenten houdt het budget ongeveer gelijk aan vorig jaar. 

Dit alles blijkt uit een onderzoek* dat marktonderzoeksbureau SAMR uitvoerde in samenwerking met beslist.nl

Nederlanders die Sinterklaas vieren, kopen cadeaus voor gemiddeld vijf personen. Hieraan besteden zij ruim zeven uur tijd. Drie kwart van de consumenten haalt de sinterklaascadeaus in huis verspreid over een langere periode. Het merendeel start met shoppen in november. Per cadeau wordt een gemiddeld bedrag besteed van 32 euro. In huishoudens wordt gemiddeld drie tot vier keer een schoen gezet. Ruim een op de tien consumenten doet alle sinterklaasinkopen kort voor pakjesavond, begin december. Deze lastminute shoppers, door schaatssponsor beslist.nl ook wel sprintshoppers genoemd, zijn minder gefocust op prijzen en meer op levertijden. 

Speelgoed staat met stip bovenaan de lijst met meest gezochte cadeaus. Beslist.nl onderzocht** de prijzen van tien populaire speelgoedartikelen. Het online winkelcentrum vergeleek de prijs van elk artikel in vijf verschillende webshops. Voor het complete verlanglijstje betaalt de Sint gemiddeld 500 euro. Door bij elk speelgoedartikel na te gaan welke aanbieder het voordeligst is bespaart de Goedheiligman maximaal 194 euro op zijn cadeaus. De prijsverschillen tussen webshops lopen per speelgoedartikel op tot maar liefst 83%, met een gemiddeld prijsverschil van 50%.

Sinterklaas vult niet alleen schoentjes dit jaar, maar ook schaatsen. Schaatssponsor beslist.nl roept iedereen in Nederland op om een schaats te zetten. De #zetjeschaats-actie moet bijdragen aan de sponsorbekendheid van het online winkelcentrum door in de sinterklaasperiode een relevante koppeling te maken met het schaatsen.

zetjeschaats

*Het consumentenonderzoek is afgenomen onder ruim 800 respondenten in november 2015. **De genoemde productprijzen zijn geraadpleegd op beslist.nl op donderdag 26 november 2015. Onderzochte speelgoedartikelen: AirRaiders-Focus Drone (speelgoed van het jaar), K’NEX K-Force Mega Boom (speelgoed van het jaar), Lego City Mobiele Politiepost, Lego Friends Emma’s huis, Monopoly Junior, Nikko Porsche 911 GT3, Paw Patrol Trainingscentrum, Playmobil Herenhuis, VTech Magisch Speelhuis (speelgoed van het jaar), Zoomer Dino Chomper.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Congres Kids en Jongeren website is van Euroforum BV. Privacy statement | Cookie statement | Copyright ©2024