Beeld & Geluid heropent interactief Mediamuseum

Het medialandschap is drastisch veranderd na de opening van het museum in 2006. Drie maanden na de opening destijds werd YouTube pas gelanceerd. Door de groei van het smartphone bezit explodeerde in de volgende jaren het gebruik van social media. Van ‘de media bepalen mijn wereldbeeld’ werd het ‘ik bepaal de media en de media bepalen mij’. Genoeg aanleiding voor Beeld & Geluid voor de bouw van een compleet nieuw Mediamuseum. Het laat zien hoe media werken en tilt de bezoekers even op uit hun eigen mediabeleving, door ze er op afstand naar te laten kijken.

Het museumbezoek start in de Tune In. Hier maken bezoekers met de Museumapp en door middel van gezichtsherkenning hun Mediaprofiel aan. Het Mediaprofiel zorgt ervoor dat je een unieke, gepersonaliseerde museumreis krijgt voorgeschoteld. Daarna wordt hoe we nu leven in de media zichtbaar in vijf zones: Delen, Informeren, Verkopen, Vertellen en Spelen. In elke zone is een aantal interacties te spelen en zijn fragmenten te zien die, naast een aantal bijzondere media-objecten, de media van toen, nu en de toekomst duiden.

Ben jij benieuwd naar de opzet van het nieuwe Mediamuseum of wil je weten hoe Beeld & Geluid zich inzet om de mediawijsheid van de jongere generatie te versterken? Kom dan op 26 juni 2023 naar het Kids en Jongeren congres bij Beeld & Geluid waar Helen Meijer, Hoofd Educatie en Luuk Ex, Onderzoeker Mediawijsheid van Beeld & Geluid dit zullen toelichten. Voor meer informatie zie: www.kidsenjongeren.nl/congres

Voor meer informatie zie: www.kidsenjongeren.nl/congres

Save the date! Kids en Jongeren congres – 26 juni bij Beeld & Geluid Hilversum

Swipe, swipe, swipe… Hoe vallen we nog op tussen deze bergen aan content?

Hoe zorg ik voor meer reacties in de comments? Worden we met deze campagne gecanceld?

Ben jij dagelijks bezig met hoe je kids en jongeren in de leeftijd van 8 tot en met 23 jaar bereikt?

Op de 31e editie van het Kids en Jongeren congres dompel je je onder in de belevingswereld van Gen Z.

Het enige congres in de Benelux voor marketeers en communicatieprofessionals dat zich specifiek op de jongere doelgroep. Hoe zorg je ervoor dat die steeds moeilijker bereikbare doelgroep je boodschap te zien krijgt en deze goed overkomt? BE REAL!

Op 26 juni 2023 in Beeld en Geluid te Hilversum hoor je van experts als:

  • Ferdi Felderhof, hoofdredacteur Donald Duck
  • Lena Heffels, Director Communications Yes We Can Clinics
  • Mike Hendrixen, Marketing & PR Director Vertigo 6
  • Victor van Bindsbergen, TikTok Strategist & content creator Vic Cle

En nog vele anderen!

4 redenen om dit congres niet te missen:
» Dompel je onder in de belevingswereld van Generatie Z voor een sluitende communicatieaanpak
» Een kijkje in de keuken bij vooraanstaande organisaties in de profit als non-profit sector
» Expertsessies gericht op specifieke vraagstukken
» Netwerkmogelijkheden – bijna altijd nieuwe contacten en samenwerkingen

Alle congresinformatie vind je op: https://www.kidsenjongeren.nl/congres/

Webinar: Hoe en waar bereik je Gen Z? 

Via welke kanalen en op welke manier bereik je generatie Z (7 – 21 jaar) het beste? 
Nina Hoek van Dijke, eigenaar van Jong & Je Wil Wat – jongerencommunicatie, neemt je mee in wie generatie Z is. Aan de hand van een case neemt Nina je mee in hoe je de beste keuze maakt voor kanalen en waar je op let bij het ontwikkelen van een boodschap, middelen of campagne. Er kan vast 1 geheim verklapt worden: als je jongeren wil bereiken, moet je ze begrijpen. En om ze te begrijpen, moet je ze betrekken. 

Webinar: Hoe en waar bereik je Gen Z? 
Donderdag 17 november 2022 om 16:00 uur via Zoom.

Ontdek de kansen van esports voor jouw bedrijf

Esports is vandaag de dag een markt van ruim 180 miljard euro, waardoor het 3,5 keer groter is dan de filmindustrie en 7 keer groter dan de muziekindustrie. Daarnaast kijken wereldwijd ruim 500 miljoen mensen naar esports competities, een aantal vergelijkbaar met honkbal, en spelen 2,7 miljard mensen zelf mobiele games. Het formaat van de markt maakt het voor bedrijven aantrekkelijk om de eigen naamsbekendheid te laten groeien onder de jeugd, maar hoe betreed je deze industrie? Koen Schobbers, de eerste Nederlandse esporter met een topsportstatus, vertelt je hier meer over tijdens het Kids- en Jongeren Marketing Congres, op 27 juni 2022 in de Jaarbeurs!

Koen Schobbers en esports

Koen Schobbers heeft veel verschillende rollen gehad binnen de esports industrie. Zijn carrière begon in 2007 als professionele gamer met het spel Trackmania, waar hij door de jaren heen vele prijzen voor heeft gewonnen. Hij studeerde daarnaast om chirurg te worden, waardoor hij de eerste Nederlandse esporter werd met een topsportstatus. Deze opleiding heeft hij in de wacht gezet om zijn passie te volgen, wat uiteindelijk heeft gezorgd voor prachtige samenwerkingen en kansen, zoals:

  • Presentator bij ESPN
  • Bestuurslid van de Global Esports Federation
  • Oprichter van Koenz
  • Oprichter van Parents of Play
  • Auteur van ‘Mijn Gamende Kind’
  • Professionele spreker bij wereldwijde evenementen

Koen kent de verschillende facetten van deze industrie goed. Hij heeft de ontwikkeling van esports als industrie van dichtbij meegemaakt, ook toen er nog veel stigma was. Hij is dus dé expert die jou kan adviseren over de kansen om naamsbekendheid onder de jeugd te realiseren binnen esports.

Waar komt de populariteit van esports vandaan?

Esports zijn dus ontzettend populair, maar waar komt dit vandaan? Hiervoor maakt Koen de vergelijking met traditionele sporten. De jeugd kijkt naar mensen die op het hoogste niveau presteren met iets wat ze zelf doen of waar hun interesse ligt. Het is een competitieve omgeving die de mogelijkheden van nieuwe technologieën en het internet benut. De mogelijkheden maken het (audio)visueel aantrekkelijk om naar esports te kijken, maar biedt ook de kans om esports in te zetten als sociaal medium. De jeugd spreekt na school online af en ontmoet leeftijdsgenoten. Het is dan ook een belangrijk element in de identiteitsvorming van jongeren. Een andere reden waarom esports populair zijn, is het feit dat esporters erg benaderbaar zijn. Je kan direct met ze communiceren via het online platform, maar ook op evenementen maken ze graag een praatje.

De toekomst van esports

Koen Schobbers ziet de toekomst van esports steeds fysieker worden. VR, AR en MR worden namelijk steeds populairder, waardoor sport en esports gecombineerd worden. Deze combinatie van werelden zorgt ervoor dat ze beide innoveren, esports steeds fysieker en sport steeds technologischer. Gaming en esports zullen daarnaast blijven groeien, het aantal kijkers van 500 miljoen mensen groeit jaarlijks namelijk met 8,7 procent. Het heeft geen grenzen, zowel qua groei als sociaal. Je spreekt en speelt dankzij esports met mensen van over de hele wereld, waardoor het zeker een plekje heeft in de toekomst van sport.

De verschillende kansen voor jouw bedrijf

Esports is op meerdere manieren te vergelijken met traditionele sporten, zo ook op het gebied van sponsoring. Je kiest er bijvoorbeeld voor om teams of evenementen te sponsoren, activiteiten te organiseren met esporters of hen ambassadeur te maken van jouw merk. Het is geschikt voor allerlei branches: van voeding om fysiek en mentaal fit te blijven, tot technologie om te kunnen gamen en educatie als onderdeel van de opvoeding van ouder én kind. De diverse mogelijkheden van sponsoring in esports stellen jou in staat om de potentie van esports te benutten: naamsbekendheid én loyaliteit realiseren onder de jeugd. Jonge consumenten hebben namelijk nog maar weinig merkvoorkeuren als zij op zoek gaan naar een product. Je kan een plek in hun brein veroveren door prominent aanwezig te zijn bij iets wat waar zij passie voor hebben. De jeugd leert hierdoor jouw bedrijf kennen en zij denken aan jouw product als ze iets willen kopen. Je creëert hiermee dus niet alleen naamsbekendheid, maar ook loyaliteit.

Schrijf je in voor het congres

Wil jij weten hoe je esports kunt inzetten om de naamsbekendheid van jouw merk onder de jeugd te verbeteren? Bezoek dan het Kids- en Jongeren Marketing Congres! Koen Schobbers en vele andere experts in het vakgebied vertellen je graag meer, dus schrijf je nu in!

CORPUS: een lijf show van formaat

Sinds de start in 2008 hebben inmiddels ruim 2,4 miljoen mensen bij CORPUS de enerverende ‘reis door de mens’ gemaakt. Het concept van CORPUS was in meerdere opzichten vernieuwend en is tot op de dag van vandaag uniek.

CORPUS ‘reis door de mens’

In CORPUS beleeft de bezoeker in 55 minuten een spectaculaire ‘reis door de mens’. Begeleid door een audiotour – beschikbaar in 8 talen – beleven groepen van maximaal 16 personen de ‘reis door de mens’. Gedurende de dag vertrekt om de 7/8 minuten een ‘reis’waarvoor groepsmatig of individueel (via internet) geboekt kan worden. Na de ‘reis’ wordt het belang van Veel bewegen, Verantwoord eten en Gezond leven onderstreept in ‘mijn CORPUS’ – het interactieve tweede gedeelte van het bezoeke aan CORPUS. Hier zijn bijzondere exhibits en games met een schat aan extra informatie over het menselijk lichaam te bezoeken en te beleven.

Educatieve attractie

CORPUS werd – in een tijd waarin musea bij kinderen niet altijd tot de verbeelding spraken – gepositioneerd als een ‘educatieve attractie’. In een decennium waarin steeds meer ‘experiences’ opkwamen en niet altijd een lang leven beschoren waren, heeft CORPUS jaar na jaar een bezoekersaantal laten zien van zo’n 225.000 bezoekers, wat feitelijk betekent dat – doordat gewerkt wordt met tijdsloten – met name tijdens vakanties nog vaak sprake is van dagen waarop CORPUS uitverkocht raakt. Hoewel bij bezoekers van de educatieve attractie – in de volksmond toch vaak ‘museum CORPUS’ genoemd – de gedachte allereerst is dat alles om de anatomie draait is dit maar deels zo: de anatomie van de mens wordt gebruikt om bewondering op te wekken voor de werking van een gezond lichaam en het belang van ondersteuning van de gezondheid van het lichaam. In de woorden van oprichter en bedenker Henri Remmers: “Een gezond leven is voor iedereen essentieel; daarbij speelt kennis een sleutelrol. Onze visie is dat bezoekers na CORPUS ‘reis door de mens’ met een andere kijk op hun lichaam naar huis teruggaan.”. Vanaf het allereerste begin dus een boodschap van preventie.

Corpus ©Frank van Beek

Preventie

In zekere zin liep CORPUS voor op wat nu steeds wijder verspreid raakt: de boodschap van preventie en ‘positieve gezondheid‘. Bij CORPUS wordt dit samengebracht in 3 kernwaarden: Veel bewegen, Verantwoord eten en Gezond leven. . ‘Veel bewegen’ hoeft niet altijd te betekenen dat je veel tijd in een sportschool moet doorbrengen maar is wel een oproep om in beweging te blijven: traplopen, vaker de auto laten staan, wandelen … de positieve effecten hiervan alleen al zijn van het grootste belang.  Ook voor voeding geldt dat extremen hierin niet het doel zijn: ‘Verantwoord eten’ betekent met name dat je goed nadenkt over alles wat je tot je neemt. Een goede balans waarin slechts bij uitzondering aan verleidingen wordt toegegeven en in voldoende mate de voor het lichaam benodigde bouwstoffen aanwezig zijn! Met de kernwaarde ‘Gezond leven’ kan een variëteit aan zaken die belangrijk kunnen zijn samengevat worden: mentale gezondheid, ontspanning etc..

CORPUS richt zich daarbij op een breed publiek van 8 tot 88 … in marketingtermen natuurlijk een onmogelijkheid en ook niet geheel overeenkomstig de feitelijke situatie. Met een minimum leeftijd van 6 jaar – onder meer op basis van de benodigde aandachtspanne en de hoeveelheid informatie  – en een adviesleeftijd vanaf 8 jaar staat vooral de leeftijd van 8- 12 jaar nadrukkelijk centraal tijdens vakanties en weekends. In de leeftijdscategorie waarin ‘ontdekken’ centraal staat lopen kinderen met name warm voor grote thema’s als bijvoorbeeld ruimtevaart en het menselijk lichaam. Voor basisscholen en middelbare scholen is de ‘super biologieles’ bovendien een goede toevoeging aan het lesprogramma.

Founding Fathers

Een belangrijke succesfactor van CORPUS is de partnerships waarmee gezamenlijk inhoud wordt gegeven aan de missie op gezondheid. Aan de basis hiervan staan een aantal ‘Founding Fathers’ die zich al voor de totstandkoming van CORPUS verbonden aan de organisatie en ‘Health Partners’ met wie in de laatste jaren een samenwerking tot stand is gekomen. In de missie op gezondheid trekt CORPUS op met Gezondheidsfondsen (Hersenstichting Nederland, KWF Kankerbestrijding, Nierstichting, Stichting MS Research, Visio, Diabetesfonds Maag Lever Darm stichting Nederlandse Hartstichting, Platform Sterke Botten), (semi-) overheidsinstanties (Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en sport , Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Voedingscentrum , Nederlandse Transplantatiestichting, Kenniscentrum Sport, RIVM, ZonMW, Hoorstichting (onderdeel van VeiligheidNL)) Universitaire instellingen (Leids Universitair Medisch Centrum, Wageningen University and Research), commerciële partijen  (Astellas, Bayer, Friesland Campina, Dunea) en campagnematige programma’s (KiKa, Stop TBC).

De samenwerking met deze partners is heel breed en binnen de communicatie van CORPUS wordt de koppeling naar de deelmissies van de partners steeds gezocht om zo meerwaarde te creëren voor de bijdrage van de partners. Een belangrijke component is voor de meeste partijen hun ‘exhibit’ – een interactieve, aantrekkelijke en educatieve presentatie van de (deel)missie in ‘mijn CORPUS’. De intrinsieke geïnteresseerde bezoekers – die al de keuze hebben gemaakt om naar CORPUS te komen en door de ‘reis door de mens’ al zijn ondergedompeld in gezondheidsdenken – zijn in het tweede gedeelte van hun bezoek aan CORPUS zeer ontvankelijk voor de informatie waarmee de partners ze in aanraking laten komen. Na de ‘reis’ – een verhaal over de werking van lijf en leden voor iedereen – kunnen de bezoekers in ‘mijn CORPUS’ inzoomen wat voor hen belangrijk is. Hier presenteren partners bijvoorbeeld informatie over zoutreductie in eten (Nierstichting), over het belang van slaap voor hersengezondheid (Hersenstichting) of over voldoende beweging ter voorkoming van trombose (Bayer). Voor vrijwel alle partijen geldt ‘jong geleerd is oud gedaan’ en CORPUS neemt daarmee binnen de jongerenmarketing van de partners een belangrijke plaats in.

Corpus ©Frank van Beek

Met content marketing het Safari Meeting Centre scherp profileren

Koninklijke Burgers’ Zoo heeft als missie om (bedreigde) dieren te beschermen en te behouden en zoveel mogelijk mensen de verwonderlijke wereld van de natuur te laten beleven. We willen gasten daarmee inspireren, iets meegeven en zo mogelijk hun gedrag met betrekking tot dieren en natuur te beïnvloeden. We willen met deze inspiratie uit de natuur ook onze zakelijke gasten wat leren over dieren en planten, waarbij ze de verrassende en verhelderende inzichten kunnen inzetten in het beleid van hun organisaties. Het moderne zakelijke congrescentrum van Burgers’ Zoo, het Safari Meeting Centre, zet daarom sterk in op bio-inspiratie als inhoudelijk thema met toegevoegde en onderscheidende waarde.

De unieke locatie inspireert tot een ontdekking van de natuur
Het Safari Meeting Centre biedt zijn gasten aan één kant een prachtig panorama over de Oost-Afrikaanse savanne met giraffen, zebra’s, antilopen en neushoorns. Aan de andere zijde kijken zakelijke bezoekers op boomtopniveau uit over het mysterieuze tropische regenwoud met zijn talloze kleurrijke dierlijke bewoners. Met een tropisch koraalrif van acht miljoen liter water en een eveneens overdekte Amerikaanse rotswoestijn op loopafstand mag de locatie ronduit uniek genoemd worden. Deze avontuurlijke omgeving inspireert mensen om nieuwsgierig op ontdekkingsreis te gaan: zowel letterlijk als figuurlijk!

Bio-inspiratie als spiegel voor het eigen functioneren
Vooral bij verschillende leiderschapsstijlen kunnen we veel inspiratie halen uit de dierenwereld. Zo leidt een volwassen zilverrug (gorilla) zijn groep vrouwen en hun jongen op een hele andere wijze dan de alfaman bij de chimpansees dat doet. Dat komt alleen al doordat de sociale groepsstructuur bij gorilla’s enorm verschilt met die van chimpansees, waarbij het een stuk complexer is. Bij gorilla’s is de zilverrug de absolute baas en bovendien de enige volwassen man in zijn groep. Bij chimpansees leven meerdere volwassen mannen samen in complexe onderlinge relaties. In principe zijn de mannen bij chimpansees de baas, maar zonder de steun van de invloedrijke vrouwen zijn ze nergens! Een chimpanseeleider moet vooral over uitstekende sociale vaardigheden beslissen, kunnen geven en nemen en zeker ook verzoenende vaardigheden bezitten. En wanneer we niet alleen naar deze twee mensapensoorten kijken, maar ook naar andere apensoorten dan kunnen we heel verschillende vormen van leiderschap en sociale groepsdynamiek onderscheiden en vergelijken wat de voor- en nadelen zijn. Dit is slechts één van de vele praktische voorbeelden van bio-inspiratie.

Columns, blogs, workshops en presentaties van biologen
Burgers’ Zoo heeft veel biologische kennis in huis en is op diverse terreinen (inter)nationaal toonaangevend. Zo is er veel expertise op het gebied van het kweken met haaien en roggen (Burgers’ Zoo is de grootste kweker ter wereld van gevlekte adelaarsroggen bijvoorbeeld) en koralen. De Arnhemse chimpanseekolonie is internationaal beroemd geworden en beroemde gedragswetenschappers als Frans de Waal, Otto Adang en professor emeritus Jan van Hooff hebben jarenlang onderzoek gedaan in Burgers’ Zoo. Om natuurgetrouwe ecosystemen zoals het tropisch regenwoud (Bush), de rotswoestijn (Desert), het tropisch koraalrif (Ocean), de Oost-Afrikaanse savanne (Safari) of het zoutwater vloedbos (Mangrove) te managen, is veel kennis en ervaring nodig bovendien. Op diverse platforms en in verschillende (vak)media verzorgen biologen van Burgers’ Zoo columns en blogs met als thema bio-inspiratie. Zo hebben bijvoorbeeld De Financiële Telegraaf en het magazine MT een serie columns van hoofd educatie Constanze Mager gepubliceerd, waarin zij inspirerende en prikkelende vergelijkingen heeft gemaakt tussen de mensenwereld en het dierenrijk. Ook bij dieren bestaat er zoiets als een optimale groepsgrootte voor het meest efficiënt functioneren. En van de taakverdeling van een hechte familiegroep stokstaartjes kunnen veel bedrijven een hoop leren. Vanuit deze online en offline publicaties bouwen we waardevolle linkbuilding op en creëren we positieve ‘rumour around the brand’ door met relevante inhoud onze meerwaarde als bijzondere zakelijke locatie te profileren. Met deze strategie en filosofie profileert het Safari Meeting Centre zijn unieke onderscheidende vermogen op het gebied van bio-inspiratie sterk. Geïnspireerde zakelijke partijen kunnen vervolgens kiezen uit een scala van mogelijkheden om hun zakelijke bijeenkomst in het moderne congrescentrum van Burgers’ Zoo te verrijken en te verdiepen met workshops, presentaties, rondleidingen onder leiding van speciaal opgeleide dierentuingidsen of speciale opdrachten waarmee groepen gasten het dierenpark verkennen op zoek naar de antwoorden.

Bingo Battle! Herontdek het museum met 7 BN’ers: van rappers en vloggers tot acteurs!

Hoe krijg je jonge mensen enthousiast over musea? Het is een vraag die de instellingen al langer bezighoudt en ook voor de overheid is het een hot item. MuseumTV en CJP hebben daarom, met hulp van het Mondriaan Fonds, de Bingo Battle in het leven geroepen. Na onderzoek onder en interactie met de doelgroep is er voor een nieuwe aanpak gekozen: een ‘challenge’ in een street art huisstijl die goed past bij het kijkgedrag van deze jongeren. Doelgroepsrelevante BN’ers als Guido Spek, Sophie Milzink, Akwasi, Tabitha en Christina Curry nemen hen mee naar dit voor hen nog wat onontdekte terrein: het museum. 

Vanaf donderdag 6 september wordt er iedere week een nieuwe video gereleased, met video’s die zich onder andere afspelen in het Van Gogh Museum, het Eye Filmmuseum, het COMM Museum, het Stedelijk Museum Breda en Rijksmuseum Boerhaave. Bekijk nu de eerste video met Guido Spek in het Afrika Museum op www.bingo-battle.nl en kom er achter of hij… in het leembad moet!

Wat willen jongeren zien?

Musea zien in dat jongeren, voor wie kunst en cultuur misschien minder vanzelfsprekend is, absoluut te interesseren zijn voor dit onderwerp – mits het op een andere manier wordt aangepakt. Jonge mensen kijken namelijk op een andere, meer intuïtieve manier naar kunst, cultuur en wetenschap: ze willen dingen ontdekken vanuit hun eigen interesses. Ze blijken vooral geïnteresseerd in cultuur die aansluit bij hun jeugdcultuur en belevingswereld en het internet is voor hen een belangrijke bron voor cultuurparticipatie. Het is ook belangrijk dat de challenge niet een kwestie is van simpelweg wat plaatjes afvinken: deze jonge mensen willen ook dingen doen in het museum, interactieve activiteiten die hen stimuleren om anders naar het museum te kijken.

Met name ook jongeren uit het mbo willen daarnaast niet het gevoel krijgen dat ze bepaalde voorkennis missen. Het is voor musea dan ook van belang om deze jongeren elementen te laten zien waar ze zich in kunnen herkennen. Zo geven ze deze doelgroep het gevoel dat kunst, cultuur en wetenschap ook te relateren zijn aan hun dagelijkse leven. Yuki Kho, bekend van Kunst Kijken met Ko en Kho, presenteert de serie waarbij ze op een intuïtieve en pretentieloze manier kijkt naar kunst en cultuur. Het is een manier die mensen stimuleert om vooral zelf een mening te vormen. Het jonge team achter het project heeft bovendien verschillende focusgroepen ingeschakeld om ervoor te zorgen dat het eindresultaat goed aansluit op de jongeren. Deze interactie met de doelgroep is essentieel. Musea kunnen daarbij langdurig profiteren van de campagne omdat jongeren de bingokaart zelf kunnen downloaden of kunnen spelen in de MuseumTV app.

Het team achter de Bingo Battle: MuseumTV en CJP

Samen staan deze twee stichtingen sterk. MuseumTV heeft inmiddels 140 musea op haar video-on-demand platform geplaatst met als doel om kunst en cultuur voor iedereen gratis bereikbaar te maken. Er wordt daarbij ingezet op online marketing en bereik: tussen mei en augustus 2018 bereikte MuseumTV 2,2 miljoen mensen. MuseumTV werkt hiervoor ook samen met partners die buiten de culturele sector opereren, zoals KPN, NS en de HEMA. CJP voegt daar tientallen jaren ervaring in het cultureel interesseren van deze jonge doelgroep aan toe. Een perfecte match dus!

MuseumTV oprichter Marieke van der Donk wil “zo veel mogelijk mensen in contact brengen met kunst en cultuur. We zetten daarbij ook in op nieuwe doelgroepen en jongeren horen daar zeker bij! We hebben het concept ook niet alleen voor hen ontwikkeld, maar juist ook samen met hen.”

CJP directeur Walter Groenen voegt daaraan toe dat CJP “het belangrijk vindt dat het Bingo Battle concept is afgestemd op én met mbo-studenten. Het succes van de MBO Card, de opgedane expertise en gesprekken met de doelgroep hebben geleid tot een nieuwe aanpak. Met de YouTube-serie willen we musea aantrekkelijk maken voor iedereen.”

Maarten Jeukens, brand manager voor het Afrika Museum zegt dat hij hoopt “op meer van dit soort filmpjes, want ze laten zien dat musea alles behalve saai zijn!”.

Neem voor vragen over dit project gerust contact op via florentina@museumtv.nl!

Events organiseren om doelgroepen te enthousiasmeren en te binden

Als marketeer in een dierenpark zoals Burgers’ Zoo sta je voor veel uitdagingen: hoe blijven we de vaste bezoekers telkens weer prikkelen en tot een volgend bezoek verleiden? Hoe kunnen we zoveel mogelijk dagbezoekers dusdanig enthousiasmeren dat we hen in abonnementhouders kunnen converteren? En ten derde: hoe kunnen we nieuwe doelgroepen aanboren en tot een bezoek aan ons park verleiden?

Het organiseren van events als instrument

De marketingstrategie bestaat uit het plannen, uitvoeren, analyseren en telkens verder verfijnen van een gevarieerde verzameling aan instrumenten, campagnes en concepten die samen één op elkaar afgestemd geheel vormen. We lichten het organiseren van events er in dit artikel uit om nader toe te lichten. De vijf schoolvakantieperiodes in een jaar zijn voor Burgers’ Zoo extra interessant omdat mensen dan de vrije tijd en mogelijkheden hebben om een dierenpark te bezoeken en bovendien in de stemming zijn om gezamenlijk leuke dingen te ondernemen. Concreet gaat het dan om de voorjaarsvakantie, de meivakantie, de zomervakantie, de herfstvakantie en de kerstvakantie in Nederland. Met name om vaste bezoekers te blijven prikkelen, is het belangrijk om telkens extra activiteiten aan te bieden die het dierentuinbezoek verrijken ten opzichte van een regulier bezoek aan het park. Daarnaast is de missie van Burgers’ Zoo gestoeld op vier belangrijke pijlers, die we extra willen laden: conservatie, educatie, onderzoek en recreatie. Evenementen moeten op logische, natuurlijke wijze passen bij de positionering, missie, visie en kernwaarden van ons park. Bewondering en verwondering voor dieren en natuur staan daarbij centraal, net als het feit dat we zo natuurlijk mogelijk willen werken en dierenwelzijn essentieel is.

Voorbeelden uit de praktijk

Het evenement Dino’s in the Zoo in de herfstvakantie past uitstekend bij Burgers’ Zoo: de bewondering en verwondering voor deze reusachtige reptielen biedt interessante mogelijkheden voor een educatief verhaal over het ontstaan van de dinosauriërs, hun leefwijze, verschijningsvormen en ontwikkeling. Maar ook bijvoorbeeld hoe in het tijdperk van de dinosauriërs de eerste zoogdiersoorten ontstonden en de overeenkomsten tussen de dino’s en de vogels en reptielen uit de moderne tijd. Beleving staat centraal in de filosofie van Burgers’ Zoo en daarom passen de levensechte, meterslange en metershoge dinosauriërs die in veel gevallen brullen en bewegen goed in dit verhaal. De avontuurlijke verwondering en verrukking van de jonge en oudere bezoekers vormt een ideale voedingsbodem voor een interactief educatief verhaal, waarbij jong en oud spelenderwijs een hoop informatie tot zich nemen. Voor abonnementhouders die de events gratis mogen bezoeken, vormen de dinosauriërs een extra prikkel om weer eens naar Burgers’ Zoo te gaan, terwijl ook dagbezoekers nieuwsgierig een kijkje komen nemen vanwege de tijdelijke aanwezigheid van de dino’s.

Een tweede voorbeeld de kracht van events bij het versterken van de beleving en het uitdragen van de educatieve boodschap van Burgers’ Zoo. In de zomervakantie organiseren we jaarlijks in ons zakelijke congrescentrum, het Safari Meeting Centre, circa zes weken lang dagelijks een educatieve, avontuurlijk musical voor kinderen. Zoë en Silos zijn twee hoofdpersonen, die allebei een enorme passie voor dieren en natuur hebben en zeer avontuurlijk en leergierig zijn ingesteld. In de eerste musical sloten we qua thema aan bij Burgers’ Ocean en beleefde Zoë een spannend avontuur in de diepzee, waarbij ze heel veel over de daar levende wezens leert. In de tweede musical werd Burgers’ Mangrove geïntroduceerd en ervaarden de kijkers hoe bijzonder en belangrijk dit natuurgebied is, waar dieren als zeekoeien, krabben en vlinders leven. En in de derde musical stond Burgers’ Desert centraal om meer begrip en beleving voor de fascinerende flora en fauna van de rotswoestijn van Arizona te creëren bij de bezoekers. Niet alleen werden de musicals hoog gewaardeerd, zo bleek uit onderzoek, maar ook gaf ruim 85% van de respondenten aan ook daadwerkelijk wat geleerd te hebben.

De populariteit van Hoverboards

Via onze partner: Fietsenopfietsen.nl
Hoverboards zijn mateloos populair, je ziet ze dan ook in elke stad wel rijden. Na de uitvinding van de eerste hoverboard in 2015, explodeerde de populariteit van deze gadget onder kinderen. Nu enkele jaren verder, zie je nog steeds veel hoverboards. Omdat hoverboards al populair zijn onder kinderen, neemt dit percentage niet verder toe. Maar omdat de wereldwijde bevolkingsgroei doorzet, zullen kinderen de komende jaren een groter deel van de wereldbevolking vertegenwoordigen. Dit heeft als gevolg dat de hoverboard verkopen wereldwijd tot 2021, zeker met 15% gaan toenemen. Het is niet een gadget welke kinderen snel zat zijn, en ondanks dat er modellen met nieuwe functionaliteiten verkocht zullen worden, zul je de hoverboard blijven zien.

Waarom zijn hoverboards zo populair?

Er zijn verschillende redenen waarom hoverboards zo populair zijn. Allereerst vinden kinderen hoverboards hele leuke gadgets. Ze moeten hun best doen om een hoverboard te leren besturen, en kunnen er na veel oefenen zelfs stunts mee doen. Voor kinderen die vaak ver moeten lopen, is het een makkelijke manier om zichzelf te vervoeren, maar nog belangrijker: het is gewoon leuk om te doen. Ook is de prijs van hoverboards aanzienlijk gedaald ten opzichte van toen het product net uit was. Tegenwoordig heb je al een hoverboard voor € 150, zie hier.

 Wat gaan we in de toekomst zien van hoverboards?

Het mag duidelijk zijn dat hoverboards voorlopig niet verdwijnen. Er worden nu zelfs frames verkocht welke je op de hoverboard kunt monteren, om deze om te bouwen naar een skelter. Dit geeft een hele nieuwe dimensie aan een hoverboard, en zorgt ervoor dat kinderen het nog langer blijven gebruiken. Waarschijnlijk zien we de komende jaren nog meer van dit soort objecten welke je op een hoverboard kunt bevestigen. Omdat de kwaliteit van de onderdelen vooruit gaat, zul je ook een verbetering zien in de laadsnelheid en de accuduur van de hoverboards. Sommige hoverboards hebben nu al ingebouwde Bluetooth speakers. Deze zullen de komende jaren niet weg gaan, maar juist beter worden. De hoverboards zullen in de toekomst niet sneller gaan dan ze nu al doen, omdat dat gevaarlijk is voor kinderen.

Let op de regelgeving

Je mag niet met een hoverboard over de openbare weg rijden. Ondanks dat dit verboden is, kun je wel met een hoverboard op eigen terrein rijden. Omdat de regelgeving in de toekomst nog aangepast kan worden, is het verstandig dit in de gaten te houden. Neem je de hoverboard mee naar het buitenland, dan kunnen de regels afwijken van de regels in Nederland. Daarom is het belangrijk je goed in te lezen in de regelgeving van het land waar je naartoe gaat, zodat je een boete kunt voorkomen.

Social media

Op social media is veel te vinden over hoverboards. Allereerst zijn er veel bekende sterren welke een hoverboard kopen, hier filmpjes van maken en deze delen met hun volgers. Dit zorgt ervoor dat kinderen heel graag een hoverboard willen, omdat hun favoriete ster er ook een heeft. Daarnaast zijn er op Facebook en Youtube allerlei filmpjes te vinden met uitleg hoe je de hoverboard kunt besturen, en hoe je stunts doet. Door kinderen deze filmpjes met uitleg te laten zien, kunnen ze veel sneller leren de hoverboard te besturen.

Congresverslag #KJ18

Geen bamboe-etende panda’s dit keer, maar door de Bush van Burgers’ Zoo voor de nieuwe editie van het Kids en Jongeren Marketing Congres. Een dag met veel inspirerende keynotes en boeiende praktijkvoorbeelden, op een toplocatie.

Welke take-aways ik mee naar huis nam, behalve dat een hoektag toch écht minderwaardig is aan een oogtag? Dat lees je hieronder.

  1. Content is queen, algoritme is king

Dankzij technologie kan iedereen kan goede en betaalbare content maken en die online zetten. De strijd om de minuten op YouTube is in volle gang en de concurrentie hevig. Om de kijkers naar je YouTube-kanaal te trekken en ze daar te houden, is het belangrijk om je video de juiste tags en thumbnails mee te geven en te kijken welke titels goed scoren. Wordt er op een tag niet veel gezocht, dan vervang je hem door een andere tag die beter presteert.
Overigens hebben veel organisaties één kanaal op YouTube voor al hun video’s, maar daar wordt dat kanaal een vergaarbak van video’s mee.

  1. Generatie Z zijn géén millennials 2.0

Generatie Z, de kinderen en jongeren van nu, wordt al jong geconfronteerd met de wereld, wordt op jongere leeftijd al volwassen(er) en is daardoor realistisch. Als bedrijf doe je er dus goed aan om deze doelgroep te helpen met het maken van verantwoorde keuzes. Verder heeft deze generatie een ‘make it happen’-mentaliteit, ze geloven heilig in de maakbaarheid van hun eigen succes. Dit betekent dat je als bedrijf DIY-oplossingen moet bieden, zodat jongeren zelf op onderzoek uit kunnen gaan en kunnen gaan ontdekken. Tot slot omarmt Gen Z massaal diversiteit, is tolerant en heeft niets met stereotyperingen. Als merk doe je er dan ook goed aan deze diversiteit te omarmen en stereotyperingen overboord te gooien. Zo huurde Maybelline een mannelijke beauty vlogger in om mascara aan de man te brengen en introduceerde Barbie nieuwe modellen om af te stappen van de standaard blonde, überslanke pop.

  1. Onderscheid influencers die je betrekt in je campagne

Als je doelgroep op social zit, is het werken met influencers interessant. Allereerst kijk je dan natuurlijk welke influencers dezelfde waarden delen als jouw bedrijf. Daarnaast ga je op zoek naar een mix van bereik, geloofwaardigheid en interactie. Daar komen verschillende types influencers om de hoek kijken. Elke influencer begint als micro-influencer: Hij is gepassioneerd en heeft veel interactie met zijn followers. Zodra zijn schare volgers groter wordt en groeit tot tienduizenden fans, wordt hij influencer en gaat hij commerciële samenwerkingen aan. Top-influencers hebben een nog grotere fanbase, en dus een mega-bereik. Door de omvang neemt de interactie met het publiek wel af, net als de geloofwaardigheid omdat alle activiteiten op commerciële basis zijn. In je strategie kun je dus kiezen voor een micro-influencer die zorgt voor continue aandacht, geloofwaardigheid en interactie, en een top-influencer die je kunt inzetten als je een groot bereik wil behalen.

Besteed dus zeker aandacht aan je strategie en content, maar hou daarnaast in het achterhoofd dat kinderen en jongeren altijd op zoek zijn naar sociale bevestiging. Social media faciliteren dit en zijn daarom zo populair. Stel je zelf altijd de vraag wat je aan extra waarde brengt aan deze doelgroep om ze in de zoektocht naar bevestiging te helpen.

Deze take-aways nam ik mee uit de keynotes van Omar Kbiri (Maak), Aljan de Boer (Trendsactive), Rutger van den Berg (Youngworks) en Rocco Stallvord (First)

Auteur: Cathelijne van den Bosch. Gastblogger voor het Kids en Jongeren Marketing Congres.

Generatie Z: Purpose marketing, co-creatie, agile werken

Generatie Z: Purpose marketing, co-creatie, agile werken

Met de case ‘Iedereen Fit op School’ van FrieslandCampina

Innovaties met impact voor Generatie Z
Generatie Z vergt een aparte marketingstrategie. Maartje van Osch en Krista Kleinveld van FamilyFactor presenteren hierover op het Congres Kids- en Jongerenmarketing. Zij identificeren 3 pijlers van impactvolle innovaties voor Generatie Z [1]: een heldere purpose met handelingsperspectief, co-creatie en ‘kinderen als inspirator tot verandering’.

[1] Kinderen en jongeren van 3-18 jaar, geboren tussen 2000 en 2015.

Waarom zijn juist deze 3 pijlers belangrijk en relevant voor Generatie Z? En hoe wordt dit toegepast bij de ontwikkeling van de movement ‘Iedereen Fit op School’, geïnitieerd door FrieslandCampina?

Pijler 1: Een heldere purpose met handelingsperspectief
Voor Generatie Z is een heldere purpose van een bedrijf of organisatie, eventueel naast winst creëren, belangrijk. Een sociaal maatschappelijke doelstelling, een bijdrage leveren aan een betere wereld, verhoogt de betrokkenheid van Generatie Z.

Generatie Z is al op jonge leeftijd goed geïnformeerd over maatschappelijke thema’s: via ouders, school en via traditionele, digitale en sociale media. Generatie Z groeit op met het Jeugdjournaal, met items over obesitas tot issues over een duurzame samenleving. Dit verklaart hun betrokkenheid. Het eerste Jeugdjournaal in 1981 (waarmee generatie Y overigens ook al opgroeide) ging al over landbouwgif en de gevolgen voor het milieu. Een tweede thema was ‘samen met buurtgenoten zorgen voor een beter leefbare woonomgeving, ook voor kinderen’. Leuk om via YouTube terug te kijken, met Leontien Ceulemans als presentatrice en interviews met de jeugd van toen.

Van story-telling naar story-doing
Handelingsperspectief, actief bijdragen, is daarbij belangrijk voor Generatie Z. Naast kennis en bewustwording, willen zij gefaciliteerd worden om in actie te komen. De recente campagne ‘Help de Bij!’ van Oerrr / Natuurmonumenten, is hiervan een goed voorbeeld. Kinderen leren niet alleen over biodiversiteit en het belang van de bij voor de natuur en onze voedselvoorziening. Zij krijgen ook handvatten om een bijenhotel en bloembommetjes te maken: een huis en voedsel voor de bijen om te kunnen overleven. Een verschuiving van story-telling naar story-doing. Het is hun wereld van nu en morgen: ‘Doing good is the new cool’.

 

Pijler 2: Co-creatie met een centrale rol voor kinderen
Co-creatie, samen met kinderen en stakeholders creëren en doorontwikkelen, is de tweede pijler van impactvolle innovatie. Als digital en mobile natives, is Generatie Z de eerste generatie die het tijdperk voor de smartphone (1996) niet bewust meemaakte. Connected zijn, interactie en feedback geven is voor hen vanzelfsprekend. Dagelijks je mening geven op een stelling van het Jeugdjournaal, via de JeugdjournaalApp, is niets bijzonders. In co-creatie over ‘de ideale vakantiebestemming’, vertellen kinderen dat zij het normaal zouden vinden als zij op een vakantiebestemming via een touchscreen hun feedback kunnen geven over de activiteiten.

Co-creatie sluit ook naadloos aan op de opvoedkundige waarden waarmee Generatie Z wordt grootgebracht. De waardering van hun ouders voor het geven van een eigen mening is groot. Op school wordt aandacht besteed aan 21st Century Skills, die kinderen co-creatie-vaardig maken: problemen oplossen en kritisch, creatief en conceptueel denken. Ook de opkomst van lesprogramma’s zoals ‘Discussiëren kun je leren’ en de opkomst van Kinderadviesraden en Debattoernooien illustreren de pedagogische waarden van nu.

Pijler 3: Kinderen empoweren als inspirator tot verandering
Geen randvoorwaarde, maar wel een kans voor innovaties met impact voor Generatie Z, is kinderen empoweren in hun rol als inspirator. Anderen inspireren tot verandering past op natuurlijke wijze bij kinderen. Van oorsprong kinderlijke waarden, zoals intuïtief, ‘vanuit het gevoel’, ‘een open blik’, out-of-the-box kunnen denken en een creatieve geest, zijn een inspiratiebron voor volwassenen van nu.

Tijn inspireerde bijvoorbeeld op 6-jarige leeftijd duizenden mensen met zijn nagellakactie. Hij haalde ruim 1 miljoen euro op voor onderzoek naar hersenstamkanker, de ziekte waaraan hij zelf leed. En Malala geniet internationale aandacht vanwege haar bijzondere strijd, vanaf haar elfde jaar, voor recht op onderwijs voor meisjes.

Inspirator tot verandering zijn, past ook bij de actiegerichte mentaliteit van kinderen. Recentelijk gingen 70.000 kinderen de straat op met loten voor de Jantje Beton Loterij voor speeltoestellen of speelactiviteiten op school en voor andere projecten van Jantje Beton.

Tot slot hebben kinderen recht van spreken en handelen: de wereld is hun toekomst. Zo werken Kidsrights en Nickelodeon samen om kinderen aan te zetten tot positieve veranderingen. Zij reiken elk jaar de internationale Kindervredesprijs uit, voor de goede daden van kinderen voor een betere toekomst.

Maartje van Osch
Directeur FamilyFactor
www.familyfactor.nl

 

Case: Iedereen Fit op School

FrieslandCampina is initiator van ‘Iedereen Fit op School’. Een case die zich volgens een agile werkstijl doorontwikkeld en zijn eindfase nog niet heeft bereikt.

  1. Met het purpose platform ‘Iedereen Fit op School’ wil FrieslandCampina samen met partners een bijdrage leveren aan de gezondheid van Generatie Z. Wie kun je beter vragen hoe een ideale fitte school eruit ziet dan kinderen en leerkrachten zelf? We vroegen het ze. En ze hadden geweldige ideeën! Op hun ideale fitte school kunnen kinderen regelmatig vrij bewegen en zelf gezonde keuzes maken voor eten en drinken; ze zijn fit, blij en zitten lekker in hun vel. Deze purpose past ook bij ‘kwaliteit van onderwijs’: volgens Nederlanders de belangrijkste doelstelling van de 17 VN ‘Duurzame ontwikkelingsdoelstellingen’.
  1. In co-creatie is ‘Iedereen Fit op School’ ontwikkeld. Bewust heeft FrieslandCampina gekozen voor een centrale rol van kinderen. De visuals van de ideeën van kinderen inspireren leerkrachten en ouders. Zonder creatieve vertaalslag, vormen de gevisualiseerde ideeën de basis van het platform.
  2. Movement creëren met kinderen als inspirator: stap voor stap worden de ideeën samen met kinderen concreet gemaakt. Gestart met een aanbod van energizers, gevolgd door ‘de grote fitte school metamorfose’ in september.

Zie ook: iedereenfitopschool.nl

XITE: de ideale cross-over tussen TV en online

Een zender met enkel muziekvideo’s. Dat is nou niet wat je direct vernieuwend noemt. En toch weet XITE een vernieuwend muziekvideoconcept neer te zetten. En met ongekend succes. Van een puur Nederlands merk is het uitgegroeid tot een zender van wereldklasse die door jongeren in landen als Duitsland, België, Canada, Qatar en sinds kort ook de VS wordt grijsgedraaid. En dat laatste kan geen enkele Nederlandse partij zeggen. Een echte pionier uit onze eigen polder dus.

Manon Fennis staat sinds twee jaar aan het roer van de marketingafdeling als Marketing Director. Voor het succes van de zender weet zij een aantal redenen te noemen. “Wij hebben een erg jong team, de gemiddelde leeftijd is 28. Je kunt dus zeggen dat we bijna allemaal nog echt de doelgroep zelf zijn (18-24). Stagiaires hebben bij ons ook heel veel inspraak omdat zij echt midden in onze doelgroep zitten. Vinden zij een video helemaal geweldig en leeft het ook bij hun vrienden heel erg, dan heb je kans dat we die video vaker gaan laten zien. Ook al vindt onze music director het misschien helemaal niks. Er wordt dus echt geluisterd naar wat er speelt in de doelgroep.”

De brug tussen TV en online

Daarnaast weet XITE een goede brug te slaan tussen TV en online. XITE is eigenlijk je gepersonaliseerde TV-zender. Fennis: “Natuurlijk start alles met een lineaire zender maar bij Ziggo kun je onze zender zelf bedienen. In de settopbox zit een soort app waarmee je XITE bedient. Dan bepaal je dus precies welke clip je wel of niet wilt zien. Daarnaast maakt onze muziekredactie playlists die je via verschillende themachannels te zien krijgt. Daar hoef je niks voor te doen. En die lijsten worden continu bijgewerkt.”

XITE Awards

Het grootste succes van de zender zijn toch wel de XITE Awards. De jaarlijkse award show in november is een perfecte afsluiter van een langer lopende campagne. Bij die campagne wordt de XITE-kijker echt betrokken. “We doen regelmatig onderzoek naar wat onze doelgroep wil, en daar kwam uit dat zij beleving willen en hoe krijg je dat beter dan met een event waar jij als kijker in charge bent. Onze kijkers bepalen wie er wint en daarnaast is de award show echt een feestje. Het is niet zo scripted als wat je gewend bent van andere zenders en formats”, vertelt Manon. “Wij richten ons op mainstream muziekvideo’s. Dus je ziet bij ons veel hits maar ook veel nieuw talent dat wij ook durven te draaien. En ook van hen krijgen we veel steun terug.”

In de aanloop naar de awards worden de XITE-kijkers aangemoedigd om met de zender in gesprek te gaan. Zij bepalen mee welke interviewvragen aan artiesten gesteld worden, zij bepalen wie er wint, wie de beste fans heeft enzovoorts. Door die interactie op te zoeken, wordt XITE een zender die niet alleen goed is op TV maar ook een die via de socials van de jongeren binnendringt in hun wereld. En jongeren laten XITE ook maar wat graag toe. Dat komt ook zeker door de kwaliteit van de content die door de zender wordt geproduceerd. Hun eigen productieteam maakt content voor de zender maar ook video’s in opdracht van merken. Op TV hanteert XITE de stelregel dat de content daar niet langer dan een muziekvideo mag duren. Wil je meer zien van de content die je op TV hebt gezien dan moet je door naar het YouTube-kanaal. En zo worden kijkers naadloos van het ene medium naar het andere gestuurd.

Twitter is helemaal niet populair

En dat kan soms een heel ander medium zijn dan je door de doelgroep of de hype zou verwachten. Fennis: “Als je de statistieken moet geloven dan is Twitter helemaal niet populair bij jongeren. En toch zitten wij daar fanatiek op. Weet je waarom? De grootste fanbases van artiesten vind je op Twitter. Voor hen is dat een makkelijk medium om met elkaar in contact te komen, content te liken, te delen, en te reageren. Wij zagen in de aanloop naar de XITE Awards bijvoorbeeld dat Twitter in Brazilië helemaal losging op de best fan award. Want de fanclub van Justin Bieber had gehoord dat hij genomineerd was. Dat is iets wat je gemakkelijk over het hoofd zou zien als je enkel luistert naar de hypes. Je moet als merk dus altijd kijken wat bij jou past en wat vooral bij je doelgroep past.”

En met zoveel waarheid kunnen we het niet anders dan eens zijn. Dus wil je meer horen van Manon Fennis en haar ervaringen bij XITE, zorg dan dat je aansluit bij haar sessie op Kids en Jongerenmarketing.

Rabo’s zakgeld-app PinPin geeft kinderen weer een gevoel bij geld

Financieel zelfredzaam worden, daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen. Catelijn Schönfeld is lead marketeer Jonge Klanten bij Rabobank. Op het Kids en Jongeren Marketing-congres vertelt ze over Rabo PinPin, de succesvolle zakgeld-app van de bank rond een pinguïn-figuurtje dat kinderen weer een gevoel geeft bij geld.

Het begon met de constatering dat steeds meer ouders zakgeld voor hun kinderen digitaal overmaken. ‘Dat er überhaupt zakgeld wordt gegeven is supergoed, maar digitaal zakgeld levert ook een probleem op’, legt Catelijn Schönfeld uit. ‘Voorheen was zakgeld tastbaar en kreeg je het door je ouders in je hand gedrukt, misschien wel op een vast tijdstip. Bij overmaken zien kinderen het geld niet meer en is het transactiemoment weg. Ouders en kinderen praten er dus ook niet meer over. Hun besef en bewustzijn van wat geld is en waar het voor staat, wordt teniet gedaan.’ Niet bevorderend voor de financiële zelfredzaamheid dus, waar je volgens Schönfeld niet vroeg genoeg mee kunt beginnen. ‘Het missen van financiële educatie kan later weer problemen veroorzaken doordat ze minder goed met geld kunnen omgaan dan kinderen die deze financiële educatie wel hebben gehad.’

Uit het ei

Eisen dat ouders hun kinderen contant zakgeld geven zou een beetje vreemd zijn voor een bank die zelf ook steeds digitaler wordt. Schönfeld: ‘Dat gaan we natuurlijk niet doen. We zijn juist gaan kijken hoe we digitale techniek konden gebruiken om dit probleem tegen te gaan.’ Dat resulteerde in zakgeld-app Rabo PinPin, waarmee kinderen op een makkelijke manier, door middel van augmented reality, kunnen zien wat ze in hun spaarpot hebben zitten én wat ze op hun rekening hebben staan. Daarnaast kunnen ze aangeven waar ze voor sparen; ze krijgen een melding wanneer ze het bedrag bij elkaar hebben.

Centraal staat het pinguïnfiguurtje PinPin, dat bij de start van het gebruik van de app uit het ei komt. Net als tamagotchi’s vroeger, moeten de kids het diertje verzorgen, zodat het uiteindelijk een volwassen pinguïn wordt. Ondertussen kunnen er door middel van augmented reality spelletjes gedaan worden met PinPin waarmee de kennis over geld wordt vergroot. Ook kunnen ouders meekijken en acties uitvoeren via de app, bijvoorbeeld het geven van extra ‘pegels’, het virtuele geld waarmee gespeeld wordt in de app.

Relevant voor kinderen

PinPin is volledig bedacht en ontwikkeld vanuit de doelgroep: kinderen van 6 tot 12 jaar. Exemplarisch voor hoe Rabobank kids en jongeren benadert in zijn marketing. En een stijlbreuk met hoe het eerder ging. Schönfeld: ‘We hebben lang gedacht dat we producten gericht op kinderen via de ouders aan de man moesten brengen. Daar zijn we de afgelopen jaren echt van teruggekomen. Als je wilt dat kinderen zo’n app gebruiken, moet je zorgen dat de inhoud relevant is voor kínderen. De ouders gaan dan vanzelf mee. Zij zijn natuurlijk wel belangrijk, ze nemen uiteindelijk de beslissingen. Maar we kiezen scherp voor de doelgroep. Dat zagen we ook terug bij Passi, onze pinpas voor jongeren van 12 tot 18 jaar. Daarbij hoorden we van volwassenen terug: “Dit spreekt mij totaal niet aan.” Dat klopt, dacht ik dan, want het is ook niet voor jou bedoeld. We willen niet dat jongeren nog het idee hebben dat ze in het keurslijf van de ‘volwassen’ Rabobank moeten passen. Dat spreekt ze gewoon niet aan, kwam uit klantonderzoek naar voren. We hebben onze benadering dus echt omgegooid en gekozen voor segmentatie op jongeren. Kies en je wordt gekozen.’

Jongerenbank

Ook qua organisatie heeft de bank de daad bij het woord gevoegd; inmiddels leidt Schönfeld een team van gemiddeld zo’n tien mensen, afhankelijk van hoeveel projecten er lopen. ‘Wij doen als team alle marketing gericht op jonge klanten. Alle expertises zijn bij ons vertegenwoordigd: van content design tot graphics maken en van analyse tot meer praktisch marketing-communicatiewerk. Het is mooi dat de bank de jonge doelgroep zo extreem heeft omarmd en er het budget voor uit heeft getrokken. Niet vreemd ook, want we hebben 1,8 miljoen jongeren als klant in de boeken. Die positie en ons imago als jongerenbank willen we koesteren. Je moet in deze doelgroep ook voor de lange termijn investeren. Niet denken dat het genoeg is om op één moment in de tijd verbinding te leggen; daar moet je tijd en geld in blijven investeren, het is een doorgaand proces.’

Niet sexy

Factor van betekenis daarbij is ook dat kinderen en jongeren niet de makkelijkste doelgroep vormen voor een bank. Schönfeld: ‘Sowieso zit je met strenge wet- en regelgeving uit de hoek van de Reclame Code Commissie en zeker de vernieuwde privacywetgeving. Maar daarnaast ben je als bank ook niet echt “sexy”. Er ligt zeker een uitdaging om dat beeld te keren. Maar geld is voor elk kind interessant en belangrijk, dus dat gegeven grijpen we aan om te beginnen met de basis voor hun financiële zelfredzaamheid.

Schönfeld is tevreden met het resultaat van Rabo PinPin sinds de start afgelopen najaar. ‘We zijn er nog niet en ontwikkelen nog door met hulp van feedback van onze klanten. We willen nóg meer interactie tussen kinderen en ouders, en bijvoorbeeld een mogelijkheid om ook grootouders aan de app te koppelen. Voor ons was het vooral belangrijk om in het begin de juiste toon aan te slaan. En die hebben we zeker gevonden.’

Bij influencers gaat het niet langer om het aantal volgers

Enzo Knol en Anna Nooshin lijkt iedereen wel te kennen als het schoolvoorbeeld van influencers. Maar deze mensen gaan het wat moeilijker krijgen. Dat blijkt uit een onderzoek van Launchmetrics. Het bedrijf dat gespecialiseerd is in software voor data analyse heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar het gebruik van influencers door grote merken. En wat blijkt? De mega-influencers (met tussen de 500.000 en 1,5 miljoen volgers) vinden er steeds minder aftrek.

Content belangrijker dan aantal volgers

Merken geven aan liever te werken met infl uencers die tussen de 10.000 en 100.000 volgers hebben. Ook social goden die tussen de 101.000 en 500.000 volgers hebben, kunnen op meer steun rekenen dan de echt grote jongens. Hoe komt dat nou? Merken vinden dat influencers met minder volgers meer impact kunnen maken op de volgers die zij hebben omdat er een veel directere communicatie is. Daarnaast hechten ze veel waarde aan de content die wordt gemaakt. Daarbij gaat het dan niet eens om het aantal interacties op de content maar juist om de kwaliteit van de content. En met die content hopen merken juist millennials te bereiken.

ING wist dat al lang

Het grappige is dat tijdens Kids en Jongerenmarketing in 2017 Thijs Jaski van ING al over dezelfde inzichten berichtte. Ook zij kiezen bewust voor kleinere influencers omdat ze zien dat de impact daar vaak groter is en de volgers loyaler zijn.

Influencer database 

Eerder meldde SocialBrands dat zij een voor iedereen toegankelijke database hebben met influencers. Je kunt daarin precies zien welk bereik je krijgt tegen welke kosten. De influencers schrijven zich in op onderwerpen waar zij invloed op uit kunnen oefenen en als bureau of merk kun je vervolgens zelf met hen afspraken maken. Je krijgt, als je met elkaar in zee gaat, vervolgens real-time resultaten van je campagne zodat je kunt bijsturen waar nodig.

Kijkend naar de database zie je dat er allerlei soorten influencers staan met ook allerlei soorten bereik, van een paar honderd volgers tot tonnen volgers. Wellicht ook een mooie kans om hieruit al de nieuwe Anna Nooshin te scouten of de volgende Enzo Knol binnen te hengelen voor hij te groot wordt.

Kids en Jongeren Marketing blog website is van Euroforum BV. Privacy statement | Cookie statement | Copyright © 2021